thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
59min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 11/29/11
zmieniono dnia: 03/31/12

Składniki

kruche ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru, -może być brązowy
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g masła, zimnego
  • 5 żółtek
  • 70-80 g śmietany, kwaśnej, gęstej

masa kokosowa

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, -każdy na 1/2 l mleka
  • 3,5MT mleka, 3,2%
  • 1,5MT słodkiej śmietanki 12%, lub mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 50 g masła
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • szczypya soli
  • 120 g cukru pudru, wykonanego w Thermomixie

masę jabłkową

  • 1,5 kg jabłek obranych, kwaśnych (np. Szara Reneta)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    kruchego ciasta
  1. Nagrzać piekarnik do 180şC.

    Do naczynia miksującego włożyć mąkę, proszek, cukier i c.waniliowy oraz zimne masło; wymieszać 5 s./ obr. 4

    Dodać pozostałe składniki i ucierać 30 s./ obr. 4,5 pomagając kopystką

    Ciasto podzielić na pół. Jedna połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min.

    Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę, podpiec ok. 10 min w piekarniku. Wystudzić.

  2. masy kokosowej
  3. Założyć motylek na noże, wlać mleko i śmietankę, dodać masło i budyń; gotować 10 min. /obr.2,

    Pod koniec gotowania dodać wiórki; masę wyjąć i ostudzić.

    W suchym naczyniu ubić białka z cukrem i solą 4 min. / obr. 4; połączyć z wystudzonym budyniem.

  4. masę jabłkową
  5. Jabłka poszatkować w dwóch turach 4-5 s. /obr.4; wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować kokosową masę budyniową,

    Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.

    Piec ok. 60 min w 175*C

Porady

Poszatkowane jabłka można wymieszać ze 150g dżemu (np. jabłkowego, gruszkowego, morelowego; lub każdego jasnego wieloowocowego)

Wiórki kokosowe możemy zastąpić mielonymi migdałami (100g) i dodać kilka kropli olejku migdałowego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczny jabłecznik z masą kokosową lub migdałową

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: