3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczny biszkopt Viktorii


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie 1 łyżka wody różanej
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 500 g śmietany, 36%
  • 60 g cukru
  • cukier puder cynamonowy bądź waniliowy zrobiony w TM do posypania ciasta
  • 6
    35min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. do kielicha wkładamy masło, cukier, wanilię i opcjonalnie wodę różaną, ucieramy z motylkiem na puszystą, białą masę około 10 min. obr.1


    gdy masa jest już puszysta i biała do pracującego TM dodajemy po jednym jajku wciąż ucierając,

    ściągamy motylek i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (ja zawsze wcześniej przesiewam i łączę mąkę z proszkiem) dzieląc ją na pół i mieszamy za pomocą kopystki


    przekładamy do 2 identycznych form wysmarowanych masłem i wysypanych mąką


    wstawiamy do nagrzanego do 190* piekarnika na 20 minut,

     

    po wyjęciu studzimy na kratce

    do czystego TM zakładamy motylek,

    wlewamy śmietanę, cukier i ubijamy obr.4 cały czas sprawdzając czy już się ubiła

    powidła śliwkowe  łączymy z przyprawami  korzennymi



    jeden biszkopt smarujemy obficie powidłami


    nakładamy bitą śmietanę (można użyć rękawa cukierniczego lub torebki foliwej  )


     drugi biszkopt posypujemy mocno cukrem cynamonowym bądź waniliowym i kładziemy na wierzch

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz