Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- 200 gmiękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie 1 łyżka wody różanej
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 500 g śmietany, 36%
- 60 g cukru
- cukier puder cynamonowy bądź waniliowy zrobiony w TM do posypania ciasta
-
6
35min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
do kielicha wkładamy masło, cukier, wanilię i opcjonalnie wodę różaną, ucieramy z motylkiem na puszystą, białą masę około 10 min. obr.1
gdy masa jest już puszysta i biała do pracującego TM dodajemy po jednym jajku wciąż ucierając,ściągamy motylek i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (ja zawsze wcześniej przesiewam i łączę mąkę z proszkiem) dzieląc ją na pół i mieszamy za pomocą kopystki
przekładamy do 2 identycznych form wysmarowanych masłem i wysypanych mąką
wstawiamy do nagrzanego do 190* piekarnika na 20 minut,po wyjęciu studzimy na kratce
do czystego TM zakładamy motylek,
wlewamy śmietanę, cukier i ubijamy obr.4 cały czas sprawdzając czy już się ubiła
powidła śliwkowe łączymy z przyprawami korzennymi
jeden biszkopt smarujemy obficie powidłami
nakładamy bitą śmietanę (można użyć rękawa cukierniczego lub torebki foliwej )
drugi biszkopt posypujemy mocno cukrem cynamonowym bądź waniliowym i kładziemy na wierzch
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz:love: :love: Pozdrawiam!
poezja mmmm
poezja mmmm
Ania ze Szczecina