Składniki
50 porcja/porcje/porcji
POSYPKA
- 50 g mleka
- 50 g migdałów w płatkach
CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do peczenia
- 100 g cukru
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 końcówki noża goździków mielonych
- 1 końcówki noża kardamonu mielonego
- 1 końcówki noża gałki muszkatalowej
- 1 końcówki noża imbiru mielonego
- 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 2 krople olejku migdałowego
- 1 jajka
- 100 g masła miękkiego
- 50 g migdalow mielonych
-
6
15min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
1. Do
wrzucamy migdały i mielimy 20 sek / obrót 10.
2. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy 3 min. /
.
3. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i lekko wyrabiamy, wałkujemy na ok. 3-5 mm i wykrawamy foremkami dowolne kształty.
4. Ciastka wykładamy na blachę, włożoną papierem do pieczenia.
5. Ciastka smarujemy mlekiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
6. Pieczemy 8 do 10 minut, temperatura 200 stopni.
CIASTO
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Miarka MT
kup teraz
Porady
Po wystudzeniu przekładamy do szczelnego pudełka, aby ciastka zachowały aromat. Smacznego. Monika.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne! Polecam
Pyszne! Polecam