 
                                            
                                    - TM 31
Składniki
- 2 budynie 1 waniliowy i 1 śmietankowy (każdy na pół litra mleka, )
- 750 g mleka
- 100 g cukru, do budyniu
- łyżeczka cynamonu do budyniu
- 4 duże jabłka, najlepiej kwaśne
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- Wanilia bądź olejek waniliowy
- pół łyżeczkicynamonu i kilka goździków do jabłek
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- formę 25x30 cm wysmarować masłem i posypać bułka tartą lub orzechami mielonymi 
 do kielicha zakładamy motylek i wlewamy mleko, 2 budynie, 100g cukru i łyżeczkę cynamonu
 gotujemy 10 min., obr.2, temp. 90*
 Ugotowany budyń przekładamy do innego naczynia i przykrywamy, aby nie zrobil sie kożuch.
 Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
 Maslo ucieramy z cukrem i wanilią obr.2,5. ok.30 sek.- (jeśli masa się zważy to nastawiamy na 10sek. obr 6) 
 przy obrotach 2,5 ucieramy dalej i dodajemy po jednym jajka
 do utartej masy dodajemy mąke z proszkiem do pieczenia i mieszamy 10 sek. obr.4.
 2/3 ciasta wykładamy do formy
 na to układamy jabłka pokrojone w duże bardzo cienkie plastry
 najlepiej pokroić bezpośrednio przed połozeniem na ciasto, aby nie sciemniały
 jabłka maja tworzyć w miare szczelną, płaską warstwę oddzielajacą ciasto od budyniu
 jabłka posypujemy małą ilością cynamonu bądź przyprawy do piernika i goździkami
 na to wylewamy gorący budyń- na budyniu układamy warstwę pozostałego ciasta 
 ta górna warstwa nie da sie rozsmarować równomiernie więc- rozkładamy małe porcje ciasta łyżeczką na budyniu i delikatnie staramy się je polączyć 
 co nie połączy sie łyżeczką połączy sie samo pod wpływem ciepła w piekarniku
 pieczemy 45-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni- już przestudzone posypujemy wniliowym cukrem pudrem 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                        



 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Ciasto smaczne, ale spodziewałam się wiekszego "wow". Podany czas i temperatura pieczenia - u mnie było do za długo. Ciasto wyszło dość suche, zbyt przypieczone od spodu.
Ciasto w piekarniku. Jestem bardzo ciekawa jego smaku. Nie doczytałam (gapa) i cynamon dodałam do budyniów... Wizualnie zapewne będzie trochę gorzej... Dam znać po degustacji
 Wizualnie zapewne będzie trochę gorzej... Dam znać po degustacji  
            
Szukałam i znalazłam! Wygląda pysznie 😍
Idę piec 🥰
REWELACJA !!!
Super extra to wystarczy bardzo dobry
Super przepis Polecam wszystkim
 Polecam wszystkim 
Faktycznie czas tak szybko leci, że zaraz święta. SUPER przepis. POZDRAWIAM.
 SUPER przepis. POZDRAWIAM. 
  
  " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt=" " width="19" height="19">
" width="19" height="19">
:cooking_7: Agnieszka ciasto wyszło pyszne , choc mam za dużą blaszkę i  trochę nie przykryło jabłek. Nic to Przepyszne  jak pacnie w domu   Pozdrawiam
  Agnieszka ciasto wyszło pyszne , choc mam za dużą blaszkę i  trochę nie przykryło jabłek. Nic to Przepyszne  jak pacnie w domu   Pozdrawiam
Pozdrawiam!
Dodałam do wypróbowania, nie wątpię, że pyszne Pozdrawiam serdecznie
  Pozdrawiam serdecznie