3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczne ciasto zapiekane z cynamonowymi jabłkami i kremem budyniowym


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 2 budynie 1 waniliowy i 1 śmietankowy (każdy na pół litra mleka, )
  • 750 g mleka
  • 100 g cukru, do budyniu
  • łyżeczka cynamonu do budyniu
  • 4 duże jabłka, najlepiej kwaśne
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Wanilia bądź olejek waniliowy
  • pół łyżeczki cynamonu i kilka goździków do jabłek
  • 6
    45min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. formę 25x30 cm wysmarować masłem i posypać bułka tartą lub orzechami mielonymi

    do kielicha zakładamy motylek i wlewamy mleko, 2 budynie, 100g cukru i łyżeczkę cynamonu


    gotujemy 10 min., obr.2, temp. 90*


    Ugotowany budyń przekładamy do innego naczynia i przykrywamy, aby nie zrobil sie kożuch.

    Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.

    Maslo ucieramy z cukrem i  wanilią obr.2,5. ok.30 sek.

    (jeśli masa się zważy to nastawiamy na 10sek. obr 6)


    przy obrotach 2,5 ucieramy dalej i dodajemy po jednym jajka


     do utartej masy dodajemy mąke z proszkiem do pieczenia i mieszamy 10 sek. obr.4.


    2/3 ciasta wykładamy do formy


    na to układamy jabłka pokrojone w duże bardzo cienkie plastry


    najlepiej pokroić bezpośrednio przed połozeniem na ciasto, aby nie sciemniały


     jabłka maja tworzyć w miare szczelną, płaską warstwę oddzielajacą ciasto od budyniu


    jabłka posypujemy małą ilością cynamonu bądź przyprawy do piernika i goździkami


    na to wylewamy gorący budyń

    na budyniu układamy warstwę pozostałego ciasta


    ta górna warstwa nie da sie rozsmarować równomiernie więc

     rozkładamy małe porcje ciasta łyżeczką na budyniu i delikatnie staramy się je polączyć


     co nie połączy sie łyżeczką połączy sie samo pod wpływem ciepła w piekarniku

    pieczemy 45-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni

    już przestudzone posypujemy wniliowym cukrem pudrem

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • REWELACJA !!!

    Zgłoszony przez Annys na października 15, 2018 at 17:26.

    REWELACJA !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super extra to wystarczy bardzo dobry

    Zgłoszony przez simoboluk na stycznia 13, 2017 at 21:05.

    Super extra to wystarczy bardzo dobry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis Polecam

    Zgłoszony przez anka341 na października 20, 2015 at 10:36.

    Super przepis tmrc_emoticons.) Polecam wszystkim tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie czas tak szybko

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 26, 2013 at 17:43.

    Faktycznie czas tak szybko leci, że zaraz święta.:O SUPER przepis. POZDRAWIAM.tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;-) Wink" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="tmrc_emoticons.;)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :cooking_7:  Agnieszka

    Zgłoszony przez Ametyst 74 na października 26, 2013 at 15:26.

    :cooking_7: Cooking 7  Agnieszka ciasto wyszło pyszne , choc mam za dużą blaszkę i  trochę nie przykryło jabłek. Nic to Przepyszne  jak pacnie w domu   Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   :)  Alu pyszne i zawsze

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 29, 2013 at 19:48.

      tmrc_emoticons.)  Alu pyszne i zawsze wychodzi tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodałam do wypróbowania, nie

    Zgłoszony przez kokolidek na czerwca 25, 2013 at 15:08.

    Dodałam do wypróbowania, nie wątpię, że pyszne Big Smile  Pozdrawiam serdecznie

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Maszoperia bardzo ciekawy

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 24, 2012 at 18:49.

    Cooking 6Maszoperia bardzo ciekawy przepis  Big Smile  godny wyprobowania .Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo proszę, cieszę się, że

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 24, 2012 at 13:02.

    tmrc_emoticons.D Bardzo proszę, cieszę się, że mogłam pomóc i najważniejsze, że rodzina pod wrażeniem tmrc_emoticons.;)  Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne. Wyszło

    Zgłoszony przez marsta na września 23, 2012 at 16:50.

    Ciasto przepyszne. Wyszło idealnie, rodzina pod wrażeniem. Autorce dziękuję za cierpliwość  i dodatkowe wskazówki tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super wiadomość, czekam na

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 2, 2012 at 16:52.

    tmrc_emoticons.) Super wiadomość, czekam na recenzje tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wygląda smakowicie,

    Zgłoszony przez magi1 na września 1, 2012 at 21:26.

    Ciasto wygląda smakowicie, dodaje do przepisów do wyprobowania, zrobię je już przy najbliższej okazji tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, że smakowało ,

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 24, 2012 at 20:16.

    tmrc_emoticons.) Super, że smakowało , pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z takimi przepisami można

    Zgłoszony przez bujabajerka na maja 17, 2012 at 08:47.

    Z takimi przepisami można zostać mistrzem wypieków. Proste, efektowne i smaczne! Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że

    Zgłoszony przez Maszoperia na stycznia 7, 2012 at 00:50.

    Bardzo się cieszę, że smakowało tmrc_emoticons.)  Dziękuję za komentarze i pozdrawiam! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Doskonałe ciasto z nutą

    Zgłoszony przez gosiunia na stycznia 5, 2012 at 13:51.

    Doskonałe ciasto z nutą babcinego przysmaku! Polecam! Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajne w przygotowaniu

    Zgłoszony przez gogol na listopada 28, 2011 at 01:31.

    Bardzo fajne w przygotowaniu ciasto, smakuje jak prawdziwe , domowe ciasto, które kiedyś robiła moja babcia, mokre i z tą cynamonową nutą , super! Jabłka się nie zapadają, fajnie oddzielają warsty kremu i ciasta. Budynie dałam 2  śmietankowe i wyszło super! Bardzo fajny przepis, dodaję do ulubionych tmrc_emoticons.;)  dziękuję i pozdrawiam!

    gogol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze