3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Strudel z jabłkami


Wydrukuj:
4

Składniki

12 osoba/osoby

ciasto

  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • 150 g ciepłej wody
  • 10 g oleju
  • 1-2 szczypty soli
  • 30 g masła
  • cukier puder do posypania

nadzienie

  • 1500 g jabłek obranych i pokrojonych w ćwiartki
  • 60 g suszonych sliwek bez pestek
  • 20 g wody
  • 40 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 la
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto
  1.  

    Donaczynia miksującego włożyć mąkę, żółtko, wodę, olej, sól i wymieszać
    10s/obr. 2, następnie wyrobić 3min/Closed lid/Dough mode.  Gotowe ciasto wyłożuć na stolnicę, przykryć i odstawić na 30 min, po czym cienko rozwałkować i przełożyć na ścierkę.

  2.  

    wkładamy do naczynia miksującego

    Do naczynia miksującegowłożyć połowę jabłek i rozdrabnić 4-5s/obr.4, przełożyć do innego naczynia. Drugą połowę rozdrobnić w ten sam sposób Następnie założyć motylek, włożyć całość jabłek, wlać wodę, dodać śliwki i dusić 10min/80°C/obr.2. Pod koniec  dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon.

     

  3.  

     

    Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 4 min/60°/obr1. Ciasto posmarować roztopionym masłem, wyłożyć na nie jabłka, pozostawiając ok 10 cm wolnego ciasta na jednym z brzegów. Jabłka posypać migdałami. Przy pomocy ścierki zwinąć strudel, aby ciasto bez nadzienia pozostało na ostatnie zawinięcie. Wierzch posmarować roztopionym masłem. Przełożyć na blachę posypaną mąką (można zwinąć w łuk). Wstawić piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 35 min. Lekko wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy