Tu jesteś:
4
Składniki
10 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 450 gramów mąki pszennej
- 200 gramów mleka pełnotłustego
- 50 gramów drożdży świeżych
- 80 gramów masła
- 2 jajka surowe
- szczypta soli
- 5 czubatych łyżek cukru kryształu
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Zmieszać drożdże z mlekiem 2min/37stopni/obr.1. Dodać szklankę mąki wszystko wymieszac i przełożyć do miski do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( ja miskę daję do naczynia z ciepłą wodą szybciej wyrasta ). Nałożyć motylek. Jajka utrzeć z cukrem 2min/70 stopni/3,5. Jajka połączyć z wyrośniętym rozczynem oraz pozostałą mąką i solą 2min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Dodać roztopione masło i wymieszać 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Zostawić ciasto do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto, posmarować powidłami i zwinąć. Roladę podzielic na pół i przekroić wzdłóż. Przecięte części przekrojone wzdłóż zaplatać tak aby był widoczne powidła. Posmarować strucle żółtkiem piec ok 40 minut w srednio nagrzanym piekarniku. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
ciasta
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzprzepyszne ale musiałam dosypac więcej mąki,...
przepyszne ale musiałam dosypac więcej mąki, przy podanej ilości nie dało się nic zrobić
Doskonały przepis. Dziękuję bardzo. Będę do...
Doskonały przepis. Dziękuję bardzo. Będę do niego wracać.
Zwijam jak strucje, nacinam
Zwijam jak strucje, nacinam wzdłuż ma calej długości, sklejam na jednym końcu, o potem skręcam raz jedną częśc raz drugą i daję je na siebie tak jak warkocz ale tylko z dwuch pasemek włosów, Staram się skręcać ciasto tak aby wychodził mak. Cała praca trwa może dwie minuty razem z rozcięciem, nie można się przejmować raczej wygląda to trochę nieporządnie. Co nie wyjdzie jak trzeba można zamaskować cukrem lub lukrem.
Na blaszce są dwie rolady robię jedną dlugą potem dzielę na dwie i dopiero dzielę każdą z części jeszcze na dwie połowy więc skręcam dwa warkocze na jedną blaszkę, najlepiej skręcać je zaraz na blaszce do pieczenia bo są dość miękkie
piekarnik do jakiej
piekarnik do jakiej temperatury rozgrzać ???
Bardzo pyszne robilam z
Bardzo pyszne robilam z makiem na Swieta!!!!
niestety zawijanie to mega wyzwanie radze nacinac po zawinieciu. !!!
Strucla bardzo dobra,ja mam
Strucla bardzo dobra,ja mam problem z nacięciem i zawinięciem ,moja nie wygląda tak pięknie,nie wiem jaki autorka przepisu ma patent na takiego pięknego zawijanca.
Pychotka!!!! Upiekłam w
Pychotka!!!! Upiekłam w sobotę wieczorkiem z myślą że będzie na niedzielę do kawki. Niestety niedzieli nie doczekała
!!! W niedzielę piekłam znowu.
Ja też będę eksperymentować.
Ja też będę eksperymentować. Dam znać co się udało a co nie. Zauważyłam, że do wykończenia od cukru pudru lepszy jest lukier, a robi się go w thermomixie niesamowicie łatwo.
Kasiu a może nadzienie z
Kasiu a może nadzienie z twarożku jakiegoś z rodzynkami albo mus z jabłek z orzechami. Ja spróbuje przy najbliższej okazji
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Cieszę się, że smakuje. Co do
Cieszę się, że smakuje. Co do innego nadzienia muszę spróbować - zanim zamieszcze przepis. Myslę, że może być mak ale również nadzienie orzechowe. Próbowałam kokos ale wyszło za suche.
Super przepis! Myślę, że
Super przepis! Myślę, że można też zastosować inne nadzienie, np. masę makową. Spróbuję.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Przepis rewelacyjny. Strucla
Przepis rewelacyjny. Strucla wyszła pyszna i od razu zniknęła z talerza. Pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję