3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Strucla z powidłami śliwkowymi


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 450 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów mleka pełnotłustego
  • 50 gramów drożdży świeżych
  • 80 gramów masła
  • 2 jajka surowe
  • szczypta soli
  • 5 czubatych łyżek cukru kryształu
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasta
  1. Zmieszać drożdże z mlekiem 2min/37stopni/obr.1. Dodać szklankę mąki wszystko wymieszac i przełożyć do miski do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( ja miskę daję do naczynia z ciepłą wodą szybciej wyrasta ). Nałożyć motylek. Jajka utrzeć z cukrem 2min/70 stopni/3,5. Jajka połączyć z wyrośniętym rozczynem oraz pozostałą mąką i solą 2min/Closed lid/Dough mode. Dodać roztopione masło i wymieszać 3 min/Closed lid/Dough mode. Zostawić ciasto do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto, posmarować powidłami i zwinąć. Roladę podzielic na pół i przekroić wzdłóż. Przecięte części przekrojone wzdłóż zaplatać tak aby był widoczne powidła. Posmarować strucle żółtkiem piec ok 40 minut w srednio nagrzanym piekarniku. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zwijam jak strucje, nacinam

    Zgłoszony przez kasisko1 na czerwca 10, 2016 at 21:51.

    Zwijam jak strucje, nacinam wzdłuż ma calej długości, sklejam na jednym końcu, o potem skręcam raz jedną częśc raz drugą i daję je na siebie tak jak warkocz ale tylko z dwuch pasemek włosów, Staram się skręcać ciasto tak aby wychodził mak. Cała praca trwa może dwie minuty razem z rozcięciem, nie można się przejmować raczej wygląda to trochę nieporządnie. Co nie wyjdzie jak trzeba można zamaskować cukrem lub lukrem.

    Na blaszce są dwie rolady robię jedną dlugą potem dzielę na dwie i dopiero dzielę każdą z części jeszcze na dwie połowy więc skręcam dwa warkocze na jedną blaszkę, najlepiej skręcać je zaraz na blaszce do pieczenia bo są dość miękkie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • piekarnik do jakiej

    Zgłoszony przez kamhet na stycznia 22, 2016 at 21:23.

    piekarnik do jakiej temperatury rozgrzać ???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszne robilam z

    Zgłoszony przez PiMT3 na stycznia 10, 2016 at 11:57.

    Bardzo pyszne robilam z makiem na Swieta!!!! Cooking 7

    niestety zawijanie to mega wyzwanie radze nacinac po zawinieciu. !!! Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Strucla bardzo dobra,ja mam

    Zgłoszony przez viola309 na listopada 19, 2015 at 18:46.

    Strucla bardzo dobra,ja mam problem z nacięciem i zawinięciem ,moja nie wygląda tak pięknie,nie wiem jaki autorka przepisu ma patent na takiego pięknego zawijanca.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka!!!! Upiekłam w

    Zgłoszony przez Sissi000111 na lipca 21, 2014 at 09:46.

    Pychotka!!!! Upiekłam w sobotę wieczorkiem z myślą że będzie na niedzielę do kawki. Niestety niedzieli nie doczekała tmrc_emoticons.;-) !!! W niedzielę piekłam znowu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja też będę eksperymentować.

    Zgłoszony przez kasisko1 na kwietnia 13, 2012 at 21:07.

    Ja też będę eksperymentować. Dam znać co się udało a co nie. Zauważyłam, że do wykończenia od cukru pudru lepszy jest lukier, a robi się go w thermomixie niesamowicie łatwo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kasiu a może nadzienie z

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 13, 2012 at 20:31.

    Kasiu a może nadzienie z twarożku jakiegoś z rodzynkami albo mus z jabłek z orzechami. Ja spróbuje przy najbliższej okazji  tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakuje. Co do

    Zgłoszony przez kasisko1 na kwietnia 13, 2012 at 18:21.

    Cieszę się, że smakuje. Co do innego nadzienia muszę spróbować -  zanim zamieszcze przepis. Myslę, że może być mak ale również nadzienie orzechowe. Próbowałam kokos ale wyszło za suche.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis!  Myślę, że

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 13, 2012 at 09:23.

    Super przepis!  Myślę, że można też zastosować inne nadzienie, np. masę makową. Spróbuję.tmrc_emoticons.)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacyjny. Strucla

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 12, 2012 at 09:37.

    Przepis rewelacyjny. Strucla wyszła pyszna i od razu zniknęła z talerza. Pozdrawiam tmrc_emoticons.-)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze