3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Snikers


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

Wierzch ciasta

  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 puszka kajmaku

Masa

  • 2 łyżek żelatyny, płaskie
  • 2 łyżek cukru pudru wykonanego w TM
  • 0,5 litra śmietany 30%, schłodzonej

Ciasto

  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 250 g margaryny lub masła, zimnego w kawałkach
  • 4 żółtka
  • 370 g mąki
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Masa
  1. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy do 1/4 wyskości zimną wodą i odstawiamy na 10 minut do napęczmienia, następnie dodajemy gorącej wody do połowy szklanki i rozpuszczamy żelatyną.

    Do naczynia wlewamy śmietanę , zakładamy motylek , dodajemy cukier puder i ubijamy śmietanę 5min/obr.3. Na 10s przed końcem dolewamy ciepłą żelatynę. Śmietanę wykładamy na jedno ciasto i przykrywamy drugim. 

  2. Wykończenie ciasta
  3. Orzechy mielimy 6s/obr.8.

    Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem i posypujemy orzechami. Chłodzimy przed podaniem.

  4. Przygotowanie ciasta
  5. Do naczynia TM wsypujemy cukier i mielimy go 6s/obr.8 . Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przy pomocy kopystki 20s/obr6.

    Wyjmujemy ciasto i dzielimy go na dwie części, każdą częścią wykładamy dno blaszki 23cmx33cm wyłożoną papierem do pieczenia o i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu ciepłe wyjmujemy na deski i odkładamy do wystudzenia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Składniki do ciasta powinny być schłodzone.

Czas ubijania śmietany zależy od samej śmietany.

Jęsli dodamy mniej żelatyny smietana będzie bardziej puszysta, a nie ptasim mleczkiem (ciasto jest bardzo miekkie)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy to nie błąd śmietanę ubijamy 5 min, z tego...

    Zgłoszony przez monikaa27 na grudnia 21, 2018 at 15:07.

    Czy to nie błąd śmietanę ubijamy 5 min, z tego wyjdzie masło

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze