- TM 5
Składniki
Wierzch ciasta
- 100 g orzechów włoskich
- 1 puszka kajmaku
Masa
- 2 łyżek żelatyny, płaskie
- 2 łyżek cukru pudru wykonanego w TM
- 0,5 litra śmietany 30%, schłodzonej
Ciasto
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 110 g cukru
- 250 g margaryny lub masła, zimnego w kawałkach
- 4 żółtka
- 370 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy do 1/4 wyskości zimną wodą i odstawiamy na 10 minut do napęczmienia, następnie dodajemy gorącej wody do połowy szklanki i rozpuszczamy żelatyną.
Do naczynia wlewamy śmietanę , zakładamy motylek , dodajemy cukier puder i ubijamy śmietanę 5min/obr.3. Na 10s przed końcem dolewamy ciepłą żelatynę. Śmietanę wykładamy na jedno ciasto i przykrywamy drugim.
Orzechy mielimy 6s/obr.8.
Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem i posypujemy orzechami. Chłodzimy przed podaniem.
Do naczynia TM wsypujemy cukier i mielimy go 6s/obr.8 . Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przy pomocy kopystki 20s/obr6.
Wyjmujemy ciasto i dzielimy go na dwie części, każdą częścią wykładamy dno blaszki 23cmx33cm wyłożoną papierem do pieczenia o i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu ciepłe wyjmujemy na deski i odkładamy do wystudzenia.
Masa
Wykończenie ciasta
Przygotowanie ciasta
Porady
Składniki do ciasta powinny być schłodzone.
Czas ubijania śmietany zależy od samej śmietany.
Jęsli dodamy mniej żelatyny smietana będzie bardziej puszysta, a nie ptasim mleczkiem (ciasto jest bardzo miekkie)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy to nie błąd śmietanę ubijamy 5 min, z tego wyjdzie masło
Are you sure to delete this comment ?