3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Snikers


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

Wierzch ciasta

  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 puszka kajmaku

Masa

  • 2 łyżek żelatyny, płaskie
  • 2 łyżek cukru pudru wykonanego w TM
  • 0,5 litra śmietany 30%, schłodzonej

Ciasto

  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 250 g margaryny lub masła, zimnego w kawałkach
  • 4 żółtka
  • 370 g mąki
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Masa
  1. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy do 1/4 wyskości zimną wodą i odstawiamy na 10 minut do napęczmienia, następnie dodajemy gorącej wody do połowy szklanki i rozpuszczamy żelatyną.

    Do naczynia wlewamy śmietanę , zakładamy motylek , dodajemy cukier puder i ubijamy śmietanę 5min/obr.3. Na 10s przed końcem dolewamy ciepłą żelatynę. Śmietanę wykładamy na jedno ciasto i przykrywamy drugim. 

  2. Wykończenie ciasta
  3. Orzechy mielimy 6s/obr.8.

    Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem i posypujemy orzechami. Chłodzimy przed podaniem.

  4. Przygotowanie ciasta
  5. Do naczynia TM wsypujemy cukier i mielimy go 6s/obr.8 . Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przy pomocy kopystki 20s/obr6.

    Wyjmujemy ciasto i dzielimy go na dwie części, każdą częścią wykładamy dno blaszki 23cmx33cm wyłożoną papierem do pieczenia o i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu ciepłe wyjmujemy na deski i odkładamy do wystudzenia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Składniki do ciasta powinny być schłodzone.

Czas ubijania śmietany zależy od samej śmietany.

Jęsli dodamy mniej żelatyny smietana będzie bardziej puszysta, a nie ptasim mleczkiem (ciasto jest bardzo miekkie)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy