3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

słodkie pierożki śniadaniowe


Wydrukuj:
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

  • ciasto:
  • 30 g cukru
  • 30 g orzechów laskowych
  • 210 g mąki, pełnoziarnistej
  • 130 g zimnego masła w kawałkach
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki soku pomarańczowego
  • 4 krople esencji pomarańczowej
  • nadzienie:
  • 140 g nutelli
  • 1 duży banan, pokrojony na półplasterki
  • 6
    35min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. ciasto:

    1. Zemleć cukier (3 sek., obr. 9 ), przełożyć do innego naczynia.

    2. Zemleć orzechy (15 sek., obr. 8 ).

    3. Dodać mąkę, masło, zmielony cukier i cynamon, zmiksować (10 sek., obr. 6 ).

    4. Dodać żółtko, sok i esencję pomarańczową, wyrobić ciasto ( 10-20 sek., Closed lid Dough mode ).

    5. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na co najmniej 15 min.

     

    przygotowanie:

    1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.

    2. Schłodzone ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, wyciąć średniej wielkości kółka (ok. 8-10 cm).

    3. Na każdym kółku rozsmarować łyżeczkę Nutelli i ułożyć po 2 kawałki banana, a następnie zwilżyć brzeg palcem umoczonym w wodzie i zlepić pierożki.

    4. Brzeg każdego pierożka ozdobić widelcem.

    5. Ułożyć pierożki na wyłożonej papierem blasze, delikatnie posmarować wodą i upiec na złoty kolor  (ok. 25 min.).

    6. Podawać ciepłe.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto można przygotować

    Zgłoszony przez dzidektrbn na listopada 14, 2011 at 23:10.

    Ciasto można przygotować wieczorem i schować do lodówki na całą noc.A lepienie idzie szybko,przy dobrej organizacji nie ma problemu Cooking 1Później wystudzone można wziąć ze sobą do pracy.

    Żadne dziecko jeszcze tego u nas nie próbowało,za to dorośli byli całkiem zadowoleni.Sądzę,że nie można przedobrzyć z Nutellą,wtedy jest nie za słodkie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale jak je rano lepić żeby

    Zgłoszony przez Pippi na listopada 14, 2011 at 10:03.

    Ale jak je rano lepić żeby były ciepłe? tmrc_emoticons.) Gratuluję pasji od świtu... dziecko pewnie będzie zachwycone farszem....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze