3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ślimaczki


Wydrukuj:
4

Składniki

Ślimaczki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany, 18% tłuszczu
  • 3 łyżki kakao
5

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, wsypać cukry, wymieszać 2 minuty/obr. 3. Masę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać śmietanę i żółtka, wymieszać 1 minuta/obr. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Podzielić ciasto na połowę. Jedną część wyciągnąć. Do drugiej dodać kakao, wymieszać 30 sekund/obr. 4. Każdą część ciasta owinąć w folię spożywczą, odstawić na pół godziny do zamrażalnika. Każdą połowę rozwałkować na jak największy, równy prostokąt. Oba prostokąty ułożyć na sobie. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę kroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w gorącym piekarniku (180ºC, góra-dół / termoobieg) na złoty kolor (15-20 minut). Po upieczeniu zostawić ciasteczka na blaszce do lekkiego przestudzenia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

*przepis ze strony https://zpierwszegotloczenia.pl/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy