3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Serowy serniczek


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

dodatkowo

  • papier do pieczenia do wyłożenia formy
  • forma tortowa średnica 26 cm

ciasto

  • 200 g masła, lub margaryny
  • 30 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub sklepowego
  • 200-250 g cukru
  • 7 jajek średniej wielkości
  • 1000 g sera białego półtłustego
  • 6
    2min
    Czas całkowity 2min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wkładamy do kielicha najpierw rozdrabiamy 5 s / obr 4 a później 90 s zwiększając obroty do 6,5-7,5 do uzyskania jednolitej masy.

    Masa jest bardzo lejąca i taka być powinna.

    Przelewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.

     

    PAMIĘTAJ!!!!! nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia sernika bo opadnie i nie wyjdzie taki jak powinien.

     

    Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 45 min grzałka dół następnie na 35-45 min w temperaturze 180 stopni grzałka góra dół - w zależności od piekarnika trzeba sprawdzić czy przy 180 stopniach góra ciasta za bardzo się nie przyrumieniła.

     

    Ciasto w formie bardzo wyrośnie nawet może wyjść poza formę, ale po wyciągnięciu z piekarnika opadnie do pierwotnej wysokości. Jeśli troszeczkę popękało w czasie pieczenia to wystarczy po wyjęciu z piekarnika w czasie jak opada - ułożyć go w obrys formy - mi akurat tak sie zrobiło stąd na zdjęciu w połowie kawałka widać zagłębienie w cieście.

     

    WAŻNE!!! Z formy wyciągamy po całkowitym wystudzeniu ciasta.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy