1 Sernik

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Spód sernika

  • 1 opakowanie biszkoptów "Języczków"

Masa serowa

  • szczypta soli
  • rodzynki, skórka pomarańczowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1000 g sera twarogowego
  • 8 jajek
  • 150 g masła
  • 2 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy, lub 3 łyżeczki cukry waniliowego wykonanego w TM
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Blaszkę o wymiarach ok 24 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć biszkopty.
  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  2. Masło roztopić i wystudzić.
  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  4. Białka oddzielić od żółtek i włożyć na 10 min do zamrażalnika (na 100 % się ubiją na sztywną pianę).
  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  6. Białka ubić 3-4 minuty/ obroty 3, podczas ubijania dodać szczyptę soli. Przełożyć do innego naczynia.
  7. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  8. Żółtka utrzeć z cukrem 3 minuty/ obroty 4. Dodawać partiami ser biały i ucierać przy pomocy kopystki. Gdy masa będzie jednolita dodawać masło, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy- obroty 4-5 do uzyskania jednolitej masy.
  9. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  10. Dodać bakalie i wymieszać obroty wsteczne 4.
  11. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  12. Dodać białka i wymieszać przy pomocy kopystki obroty 4.
  13. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  14. Masę wylać na biszkopty. Piec w temp. 175 st./ 1h- 1h 15 minj nazwę
  15. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do piekarnika wstawiam również naczynie żaroodporne z wodą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Do sernika wykorzystuję

    Zgłoszony przez magdalena79 na lutego 16, 2016 at 19:42.

    Do sernika wykorzystuję zwykły, niezmielony twaróg z Biedronki- Klimek półtłusty.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam dwa pytania dotyczące

    Zgłoszony przez OlaŁ na lutego 16, 2016 at 11:48.

    Mam dwa pytania dotyczące twarogu:

    - rozumiem, że chodzi o zwykły twaróg, a nie taki już zmielony na sernik?

    - jesli ma być taki zwykły, to czy wykorzystujesz półtłusty czy może byc np. chudy?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze