3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik Zaśki


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

ciasto:

  • 3 żółtka kurze
  • 500 gramów mąki
  • 1 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gramów śmietany 18% lub jogurtu
  • 100 gramów cukru
  • olejek rumowy, lub migdałowy
  • 20 gramów kakao

masa serowa

  • 1000 gramów twarogu tłustego
  • 400 gramów cukru
  • 6 żółtek
  • 9 białek
  • 25 gramów maki ziemniaczej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    Ciasta
  1. Do Closed lid włożyć kolejno wszystkie składniki (białko z jajek wstawić w naczyniu do lodówki będzie potrzebne do masy serowej) i mieszamy 1 min Dough mode

    Ciasto wykładamy z Closed lid zawijamy w folię i wstawiamy na czas robienia masy do zamrażalnika) 

    można też pokósić się o opcje dwukolorową ciasta wtedy nie dodajemy kako na początku tylko po wyrobieniu oddzielamy połowę ciasta i do pozostałej porcji dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy 30sekDough mode

    można też nie dodawać kakao wtedy będzie jasne ciasto

  2. masa serowa
  3. do Closed lid wsypujemy cukier i dodajemy żółtka i ucieramy 3min/obr 6   W tym czasie mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli. (można ubić wcześniej w Closed lid ale mi ta sztuczka nigdy nie wyszła tmrc_emoticons.(  )

    Do utartych żółtek dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną i dalej ucieramy 3min/obr6

    dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową i mieszamy Counter-clockwise operation 1min/obr4

    do masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy

     

  4. nagrzewamy piekarnik na 170 stopni

    blachę wykładamy papierem, na przygotowaną blachę na tarce trzemy połowę ciasta z zamrażarki wylewamy na nie masę serową i na wierzch trzemy drugą połowę ciasta. (kolory wedle uznania)

    wstawiamy do piekarnika na 60 min

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

ciasto można też odrywać kawałeczkami i na masę pokruszyć (moje dzieci lubią robić i pomagają mamie) tak wtedy tą wierzchnią porcję ciasta wkładamy do lodówki, łatwiej będzie kruszyć, do ucierania na tarce na grubych oczkach musi być porządnie schłodzone dlatego lepiej do zamrażalnika włożyć


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy