Tu jesteś:
4
Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
Sernik z masą marcepanową
- 200 gramy śmietanki kremówki 30%
- 200 gramy masy marcepanowej
- 1 laski wanilii
- 80 gramy mąki ziemniaczanej
- 1000 gramy twaróg tłusty
- 140 gramy cukru
- 4 kawałki całe jajka
- 250 gramy świeżych malin
- 4 łyżki cukru
- 100 gramy herbatników maślanych
- 50 gramy masła
- 10 gramy kakao
- 200 gramy śmietany 18%
- 2 łyżki cukru waniliowego
-
6
3h 30min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 140 stopni. Maliny włożyć do żaroodpornego naczynia i posypać 4 łyżkami cukru. Piec ok. 30-40 minut.
Po wyciągnięciu malin, piekarnik rozgrzać do 180 stopni. - Do naczynia miksującego włożyć 100 g herbatników 3 sekundy/ obr. 6
- Dodać 50 g masła, 10 g kakao 3 sekundy/ obr. 6
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem. Przełożyć do niej masę z herbatników, mocno ucisnąć wyrównując. Włożyc do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Umyć i osuszyć naczynie miksujace.
- Do naczynia włożyć 200 g masy marcepanowej 3 sekundy/ obr. 6
- Dodać 200g śmietanki kremówki 30% oraz ziarna z laski wanilii 2 min/ 100 stopni / obr.1
Zgarnąć ze ścianek naczynia i przemieszać kopystką. - Gotową masę przełożyć do miski i delikatnie ostudzić.
- Do naczynia włożyć 1 kg twarogu sernikowego (lub zwykłago tłustego) Dodac 140g cukru i 80g mąki ziemniaczanej 20 sekund/ obr.8. W trakcie dodawać pokolei 4 jajka.
- Zgarnąć ze ścianek naczynia. Dodać masę marcepanową 30 sekund/ obr.5. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy na spód z ciasteczek.
- Na wierzch wyłożyć maliny wraz z saokiem jaki puściły. Przemieszac kilka razy końcówką drewnianej łyżki tak, aby wszystkie maliny znalazły się w środku.
- Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 45 minut.
- W miseczce wymieszać 200g śmietany 18% z cukrem waniliowym. Po upieczeniu wyłożyć na wierzch ciasta i zapiec jeszcze 15 minut w 120 stopniach.
Odstawić do całkowitego ostudzenia. Najlepiej włożyć do lodówki na całą noc.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
Mozna użyć mrożonych malin, nalezy wówczas wydłużyć czas w piekarniku.
Twarog tłusty można zastąpić gotowym mielonym, wówczas nalezy zmniejszyć obroty (ponieważ nie wymaga on przemielania)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSernik baaardzo dobry. Z braku czasu nie robiłam...
Sernik baaardzo dobry. Z braku czasu nie robiłam malin w piekarniku tylko dodałam mrożone bezpośrednio na masę serową i też wyszło dobrze. Sernik jest bardzo delikatny , polecam przepis
Przepis przetestowany - idealny na święta 🎄
Przepis przetestowany - idealny na święta 🎄