3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik z masą marcepanową


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Sernik z masą marcepanową

  • 200 gramy śmietanki kremówki 30%
  • 200 gramy masy marcepanowej
  • 1 laski wanilii
  • 80 gramy mąki ziemniaczanej
  • 1000 gramy twaróg tłusty
  • 140 gramy cukru
  • 4 kawałki całe jajka
  • 250 gramy świeżych malin
  • 4 łyżki cukru
  • 100 gramy herbatników maślanych
  • 50 gramy masła
  • 10 gramy kakao
  • 200 gramy śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6
    3h 30min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 140 stopni. Maliny włożyć do żaroodpornego naczynia i posypać 4 łyżkami cukru. Piec ok. 30-40 minut.
    Po wyciągnięciu malin, piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 100 g herbatników 3 sekundy/ obr. 6
  3. Dodać 50 g masła, 10 g kakao 3 sekundy/ obr. 6
  4. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem. Przełożyć do niej masę z herbatników, mocno ucisnąć wyrównując. Włożyc do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  5. Umyć i osuszyć naczynie miksujace.
  6. Do naczynia włożyć 200 g masy marcepanowej 3 sekundy/ obr. 6
  7. Dodać 200g śmietanki kremówki 30% oraz ziarna z laski wanilii 2 min/ 100 stopni / obr.1
    Zgarnąć ze ścianek naczynia i przemieszać kopystką.
  8. Gotową masę przełożyć do miski i delikatnie ostudzić.
  9. Do naczynia włożyć 1 kg twarogu sernikowego (lub zwykłago tłustego) Dodac 140g cukru i 80g mąki ziemniaczanej 20 sekund/ obr.8. W trakcie dodawać pokolei 4 jajka.
  10. Zgarnąć ze ścianek naczynia. Dodać masę marcepanową 30 sekund/ obr.5. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy na spód z ciasteczek.
  11. Na wierzch wyłożyć maliny wraz z saokiem jaki puściły. Przemieszac kilka razy końcówką drewnianej łyżki tak, aby wszystkie maliny znalazły się w środku.
  12. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 45 minut.
  13. W miseczce wymieszać 200g śmietany 18% z cukrem waniliowym. Po upieczeniu wyłożyć na wierzch ciasta i zapiec jeszcze 15 minut w 120 stopniach.
    Odstawić do całkowitego ostudzenia. Najlepiej włożyć do lodówki na całą noc.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.

Mozna użyć mrożonych malin, nalezy wówczas wydłużyć czas w piekarniku.

Twarog tłusty można zastąpić gotowym mielonym, wówczas nalezy zmniejszyć obroty (ponieważ nie wymaga on przemielania)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz