Składniki
1 porcja/porcje/porcji
dodatkowo 600 g jagód
ciasto kruche
- 1 łyżek śmietany, gęsta, 18%
- 2 żółtka kurze
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimne, pokrojone na kawałki
- 100 g cukru
- 350 g mąki pszennej
masa serowa
- 1 kg twarogu, półtłusty
- 5 jajek kurzych
- 220 g cukru
- 1 paczuszek cukier waniliowy, 16 g
- 200 g śmietany kremówki 30-36%
- 1 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
-
6
3h 20min
Czas całkowity 2h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypujemy cukier, ustawiamy 10 s/obr.10 w celu zmielenia cukru na cukier puder. Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przy pomocy kopystki 40 s/obr. 5. Wyjmujemy ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. godzinę
Następnie wyjmujemy je i dzielimy na dwie części: 2/3 ciasta i 1/3 ciasta. Większą część rozlepiamy na blaszce o wymiarach ok. 33x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 200 stopni ok. 20 min, a mniejszą część wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
Wsypujemy cukier i mielimy go na cukier puder 10s/ obr. 10 . Dodajemy resztę składników i mielimy na gładką masę serową (ok. 30 s/obr. 5).
Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową i wysypujemy 2/3 oczyszczonych jagód. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 min, 160 stopni i pieczemy bez termoobiegu. Po tym czasie wysypujemy resztę jagód, a z pozostałego ciasta tworzymy krateczkę, którą układamy na górze ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30-35 min, do zarumienienia krateczki. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy piekarnik, studząc w ten sposób sernik. Następnie wyjmujemy ciasto i po jego wystygnięciu chowamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
ciasto kruche
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jagody można zastąpić borówkami
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszny i nie za słodki.
Pyszny i nie za słodki. Bardzo dobrze przygotowany przepis dla początkujących Wychodzi również z jagód mrożonych tylko trzeba potrzymać go dłużej w piekarniku.
bardzo dobry kremowy
bardzo dobry kremowy serniczek
Ciacho jest super...
Ciacho jest super... Smakowało wszystkim. Polecam.
Sernika z jagodami jeszcze
Sernika z jagodami jeszcze nie piekłam ciekawe ciasto na letnie przyjęcie Przepis wypróbuję