3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

sernik z jagodami na kruchym cieście


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

dodatkowo 600 g jagód

ciasto kruche

  • 1 łyżek śmietany, gęsta, 18%
  • 2 żółtka kurze
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimne, pokrojone na kawałki
  • 100 g cukru
  • 350 g mąki pszennej

masa serowa

  • 1 kg twarogu, półtłusty
  • 5 jajek kurzych
  • 220 g cukru
  • 1 paczuszek cukier waniliowy, 16 g
  • 200 g śmietany kremówki 30-36%
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 2h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto kruche
  1. Do Closed lid wsypujemy cukier, ustawiamy 10 s/obr.10 w celu zmielenia cukru na cukier puder. Do Closed lid wkładamy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przy pomocy kopystki 40 s/obr. 5. Wyjmujemy ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. godzinę

     

    Następnie wyjmujemy je i dzielimy na dwie części: 2/3 ciasta i 1/3 ciasta. Większą część rozlepiamy na blaszce o wymiarach ok. 33x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 200 stopni ok. 20 min, a mniejszą część wkładamy do lodówki. 

  2. Masa serowa: 

    Wsypujemy cukier i mielimy go na cukier puder 10s/ obr. 10 . Dodajemy resztę składników i mielimy na gładką masę serową (ok. 30 s/obr. 5). 

  3. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową i wysypujemy 2/3 oczyszczonych jagód. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 min, 160 stopni i pieczemy bez termoobiegu. Po tym czasie wysypujemy resztę jagód, a z pozostałego ciasta tworzymy krateczkę, którą układamy na górze ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30-35 min, do zarumienienia krateczki. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy piekarnik, studząc w ten sposób sernik. Następnie wyjmujemy ciasto i po jego wystygnięciu chowamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jagody można zastąpić borówkami


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny i nie za słodki.

    Zgłoszony przez alicja205 na lutego 28, 2016 at 09:47.

    Pyszny i nie za słodki. Bardzo dobrze przygotowany przepis dla początkujących tmrc_emoticons.)  Wychodzi również z jagód mrożonych tylko trzeba potrzymać go dłużej w piekarniku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry kremowy

    Zgłoszony przez AnnaEmilia na września 16, 2014 at 11:41.

    bardzo dobry kremowy serniczek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho jest super...

    Zgłoszony przez kasia16 na września 13, 2014 at 13:49.

    Ciacho jest super... Smakowało wszystkim. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernika z jagodami jeszcze

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lipca 30, 2014 at 19:49.

    Sernika z jagodami jeszcze nie piekłam Big Smile ciekawe ciasto na letnie przyjęcie Party Przepis wypróbuję Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze