3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik na zimno z musem owocowym, na kruchym, czekoladowo-orzechowym spodzie


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

SPÓD

  • 160 g sucharków bez cukru, (np firmy MAMUT)
  • 280 g kremu orzechowo-czekoladowego, (typu nutella)

MASA SEROWA

  • 40 g cukru, lub innego słodzidła: ksylitolu, erytrytolu
  • 2 łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM, lub 30 gram cukru waniliowego z torebki
  • 500 g twarogu, półtłustego
  • 200 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 250 g sera mascarpone
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowania galaretki, przezroczystej
  • 0,12 litra wrzącej wody, (100 ml do rozpuszczenia galaretki + 20 ml do rozpuszczenia żelatyny)
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżki zimnej wody, do namoczenia żelatyny

MUS OWOCOWY

  • 350 g owoców, świeżych lub mrożonych (truskawek, malin, porzeczek)
  • 100-150 g cukru, lub ksylitolu, erytrytolu (ilość uzależniona jest od stopnia kwaśności owoców)
  • 1 opakowania galaretki owocowej, czerwonej, używamy takiej, jakie owoce dodajemy do musu: truskawkowa, malinowa....
  • 6
    4h 0min
    Czas całkowity 4h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    SPÓD:
  1. SPÓD: Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć połowę (ok. 80g) połamanych sucharków, ustawić funkcję rozdrabniania/bułka_tarta/gruboziarnista. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia. Czynność powtórzyć z drugą połową sucharków. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić 3 s/obr. 6.
  2. Krem czekoladowo-orzechowy podgrzać w mikrofali lub kąpieli wodnej. Wymieszać kopystką z rozdrobnionymi sucharkami.
  3. Przygotować blachę o wymiarach 25x21cm. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Masę rozprowadzić równomiernie na spodzie blachy. Za pomocą dłoni docisnąć masę, by warstwa była zwarta o gładkiej powierzchni.
    Wstawić blachę do lodówki, by stężała.
  5. MASA SEROWA:
  6. MASA SEROWA: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia.
    Przezroczystą galaretkę zalać 100 ml wrzatku, dokładnie wymieszać trzepaczką.
    Do żelatyny dodać 20 ml wrzątku, dokładnie wymieszać. Połączyć galaretkę z żelatyną i pozostawić do ostudzenia.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmielić 5 s/obr. 10.
  8. Dodać cukier waniliowy wykonany w TM, twaróg i śmietanę. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować 2 min/obr. 5.
  9. Dodać serek mascarpone wymieszać przy pomocy kopystki 1 min 30 s/obr. 5. Następnie dodać 1,5 łyżki soku z cytryny i mieszać 1 min 30 s/obr. 5, w tym czasie stopniowo wlewając przez otwór w pokrywie naczynia miksującego ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę z żelatyną. Po wlaniu galaretki założyć miarkę napokrywę naczynia, by masa nie chlapała.
  10. Masę serową przełożyć na czekoladowy spód, wyrównać masę kopystką i włożyć do lodówki do stężenia (minimum 30 min).
  11. MUS OWOCOWY:
  12. MUS OWOCOWY: Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć swieże owoce. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić 10 s/obr 5 (w przypadku mrożonych owoców rozdrobnić 10 s/obr. 10).
  13. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, dodać cukier oraz galaretkę. Założyć koszyczek na pokrywę naczynia miksującego, podgrzewac 10 min/95 stopni C/obr. 3.5. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować 30 s/obr. 5-9 stopniowo zwiększając obroty.
    Pozostawić do ostudzenia.
  14. Mus owocowy wylać na stężałą masę serową i wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  15. Sernik podawać schłodzony, pokrojony na kwadraty 5x5.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy