 
                                            
                                     
                                    - TM 5
Składniki
Mus sliwkowy: 450 g sliwek 50 g cukru 40 g wody 10 g soku z cytryny 20 g maki ziemniaczanej Spod: 110 g masla 270 g maki 90 g wody 50 g cukru szczypta soli Masa serowa: 200 g cukru 20 g cukru waniliowego 750 g sera homog. 80 g oleju slonecznikowego 2 jajk
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Sliwki, cukier woda, sok z cytryny oraz make ziemniaczana wlozyc do  "Blokada naczynia miksującego"  Termomix, ustawic na 10 sek./8 "Blokada naczynia miksującego"  Termomix, ustawic na 10 sek./8 "Obroty wsteczne" , następnie ustawic na 5 min./100°C/2 "Obroty wsteczne" , następnie ustawic na 5 min./100°C/2 "Obroty wsteczne"  zagotowac, wylozyc do miski i na ok. 30 minut odstawic do wystygniecia. W tym czasie "Obroty wsteczne"  zagotowac, wylozyc do miski i na ok. 30 minut odstawic do wystygniecia. W tym czasie "Blokada naczynia miksującego" Termomix umyc i przygotowac spod oraz masę serowa. "Blokada naczynia miksującego" Termomix umyc i przygotowac spod oraz masę serowa.- Maslo, make, wode,cukier i sol wlozyc do  "Blokada naczynia miksującego"  Termomix i ustawic na 1 min./ "Blokada naczynia miksującego"  Termomix i ustawic na 1 min./ "Ciasto" , następnie wylozyc gotowym ciastem spod formy wylozonej papierem do pieczenia oraz boki na wysokosc 5 cm. "Ciasto" , następnie wylozyc gotowym ciastem spod formy wylozonej papierem do pieczenia oraz boki na wysokosc 5 cm. "Blokada naczynia miksującego" Termomix umyc i wykonac masę serowa: cukier i cukier waniliowy wlozyc do suchego "Blokada naczynia miksującego" Termomix umyc i wykonac masę serowa: cukier i cukier waniliowy wlozyc do suchego "Blokada naczynia miksującego"  Termomix i ustawic na 40 sek./10 "Blokada naczynia miksującego"  Termomix i ustawic na 40 sek./10 "Obroty wsteczne" . Dodac serek homogenizowany lub ser z wiaderka, olej, jajka oraz make ziemniaczana, ustawic na 20 sek./4 "Obroty wsteczne" . Dodac serek homogenizowany lub ser z wiaderka, olej, jajka oraz make ziemniaczana, ustawic na 20 sek./4 "Obroty wsteczne" ., mieszac z pomoca "Obroty wsteczne" ., mieszac z pomoca "Mieszanie" . Po wyrobieniu masy serowej, polowe wylozyc na spod ciasta, na to mus sliwkowy i druga część masy serowej, zamieszac widelcem kola, i utworza się zawijasy. Piekarnik ustawic na 180°C wlozyc ciasto do i piec 60 minut (gora-dol). Po tym czasie pozostawic ciasto jeszcze 10 minut w piekarniku o uchylonych drzwiczkach. Ciasto wyjac z piekarnika pozostawic do ostygniecia, po czym wyjac z formy i wstawic do lodowki na cala noc. "Mieszanie" . Po wyrobieniu masy serowej, polowe wylozyc na spod ciasta, na to mus sliwkowy i druga część masy serowej, zamieszac widelcem kola, i utworza się zawijasy. Piekarnik ustawic na 180°C wlozyc ciasto do i piec 60 minut (gora-dol). Po tym czasie pozostawic ciasto jeszcze 10 minut w piekarniku o uchylonych drzwiczkach. Ciasto wyjac z piekarnika pozostawic do ostygniecia, po czym wyjac z formy i wstawic do lodowki na cala noc.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze