3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik jogurtowy na TM5


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

ciasto:

  • 180 g biszkoptow, okrągłych
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki

masa jogurtowa

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 10 g ekstraktu z wanilii
  • 40 g kaszy manny
  • 250 g serka mascarpone
  • 750 g jogurtu naturalnego
  • 1 szczypta soli
  • 5 jajek
  • 6
    8h 0min
    Czas całkowity 6h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    2. Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, zemleć 10 s./obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

    3. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 3min/ temp. 37 st. C/obr.2. Dodać biszkopty, rozdrobnic 10 s./obr. 5.

    4. Dno tortownicy wyłożyć równomiernie powstałą masą, piec 15 min (180 st.C), podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na kratke do ostudzenia.  Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    5. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek. 

    6. Założyć motylek. Wlać białka dodać sól, ubijać 3min/temp. 37 st.C./obrót 4. Zdjąć motylek, białka przełożyć do innego naczynia, odstawić.

    7. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać jogurt, serek mascarpone i wcześniej zmielony cukier. Podgrzać 3 min/temp. 37 st.C/obr. 3. Dodać kaszę mannę, ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia, wymieszać 10s/obr.3

    8. Dodać wcześniej ubite białka, wymieszać 3s/obr.3. Zdjąć motylek.

    9. Masę przelać do tortownicy, piec 20 min w temp. 180 st.C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 st.C. i piec 1 godzinę 5 minut. Sprawdzić sernik patyczkiem, powinien być suchy. W przeciwnym razie należy wydłużyć czas pieczenia o ok. 5 minut. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż do momentu całkowitego ostudzenia (ok 3 godz.) Nastepnie sernik odstawic do lodówki. Podawać schłodzony.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis pochodzi z kolekcji na TM5 Domowe jogurty.

Uwaga dla użytkowników TM31 - masa może sie ledwo mieścić w naczyniu miksującym. Można zmniejszyć proporcje.

Ja osobiście białka ubijałam ręcznie mikserem bezpośrednio przed dodaniem do masy jogurtowej.

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy