3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik Iwonki "Puszek"


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

Sernik Iwonki "Puszek"

  • 1 cytryna, otarta skórka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 ugotowane ziemniaki, ok. 350g
  • 150 gramów masła, miękkiego
  • 220 gramów cukru
  • 10 jajek
  • 1000 gramów tłustego twarogu lub półtłustego
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Sernika
  1. Na początku umyć dokładnie cytrynę i zalać wrzątkiem. Jak przestygnie zetrzeć na tarce.Przygotować odważone składniki.Do naczynia miksującego wsypać cukier i zmielić 10s/obr.10.Od tego momentu nie ustawiać czasu tylko przy pracujacym Thermomixie dodawać kolejne składniki.Dodać żółtka i ucierać 3min/obr.4.Zwiększyć obroty na 5 i dodać masło. Gdy czas na wyswietlaczu osiągnie 6min zwiększyć obroty na 6 i dodać stopniowo twaróg.Gdy czas na wyswietlaczu osiągnie 8min zwiększyć obroty na 8 i dodać ugotowane ziemniaki.Gdy czas na wyswietlaczu osiągnie 9min dodać kaszę mannę.Gdy czas na wyswietlaczu osiągnie 10min zwiększyć obroty na 10 i miksować aż na wyświtlaczu pojawi się 11min.Przelać masę serową to dużej miski, dodać otartą skórkę z cytryny.Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć.Założyć motylek, dodać białka i ubijać 4min/obr.4.Do miski wyłożyć połowę ubitych białek i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, dodać drgą połowę białek i wymieszać.Całość przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec aż z wierzchu zbrązowieje (ok. 45min).Po upieczeniu zostawić na 5-10min w piekarniu, potem wyjąć.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis na pierwszy rzut oka może wydawac się skomlikowany, ale wcale taki nie jest. Naprawdę jest bardzo prosty. Mam nadzieję, że Goście z Warsztatów Wielkanocnych to potwierdzą jak również ocenią smak sernika.

Sernik bardzo ładnie wyrasta, ale jak to sernik po upieczeniu zawsze opada. Po wyjęciu z piekarnika tzręsie się jak galaretka, ale za to jest delikatny i puchaty jak puszek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A ja słyszałam, że sernika

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na marca 25, 2015 at 21:48.

    A ja słyszałam, że sernika nie należy miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik zazwyczaj opada, nie

    Zgłoszony przez Agtatka na lipca 3, 2013 at 14:44.

    Sernik zazwyczaj opada, nie wiem od czego to zależy. Chociaż udało mi się kilka razy go upiec "bez opadania". Znajoma twierdzi, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a sernik po zmieleniu gładziutki tzn. bez grudek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ten sernik to naprawdę PUSZEK

    Zgłoszony przez ilonaw na lipca 2, 2013 at 20:55.

    ten sernik to naprawdę PUSZEK Big Smile  bardzo smaczny tylko niestety też mi opadł nie wiem co było przyczyną tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • serniczek wygląda smakowicie

    Zgłoszony przez ilonaw na czerwca 23, 2013 at 20:02.

    serniczek wygląda smakowicie tmrc_emoticons.) do wypróbowania Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Juz kiedys go robiłam i

    Zgłoszony przez BeBe na maja 6, 2013 at 20:48.

    Juz kiedys go robiłam i wyszedł przepyszny. Teraz własnie sie piecze, ale tym razem nie zmieścił mi się do tortownicy! Musiałam wziąć dodatkowo keksówke, więc zobaczymy co z tego będzie tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie piekę sernik. Wygląda

    Zgłoszony przez kanapka306 na kwietnia 6, 2012 at 11:16.

    Właśnie piekę sernik. Wygląda rewelacyjnie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosze dać znać czy sernik

    Zgłoszony przez Agtatka na marca 31, 2012 at 23:06.

    Prosze dać znać czy sernik smakował tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziekuje za wyjasnienie.

    Zgłoszony przez pusia na marca 31, 2012 at 15:22.

    dziekuje za wyjasnienie. stara prawda mowi, ze uczymy sie cale zycie. ja nie wiedzialam, ze mozna wlaczyc TM i cos robic bez nastawiania czasu! w koncu mnie olsnilo. lepiej pozno niz wcale pozdrawiamtmrc_emoticons.;)

    pusia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chodzi o to aby nie

    Zgłoszony przez Agtatka na marca 30, 2012 at 22:38.

    Chodzi o to aby nie zatrzymywać Thermomixa przed każdym dodaniem kolejnego skłądniuka, stąd ten nietypowy dla Thermomixa sposób prygotowania. Zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem na obrotach 4 przez 3 min i po tym czasie nie zatrzymujemy Thermomixa tylko zwiekszamy obroty na 5 i dodajemy masło przez otwór w pokrywie i ucieramy całość przez kolejne 3 min czyli do czasu aż na wyświetlaczu pojawi się 6:00. Następnie zwiększamy obroty na 6 i dodajemy twaróg itd. wedłu przepisu. Mam nadzieję, że udało mi się to zrozumiale wyjaśnić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja nie bardzo rozumie jak

    Zgłoszony przez pusia na marca 29, 2012 at 22:26.

    ja nie bardzo rozumie jak ustawic prace thermomixa. piszesz czasu nie ustawiac wiec jak zaczac. prosze o dokladne wyjasnienie. sernik wyglada ladnie. juz kilka razy pieklam sernik i tylko raz mi nie opadl. zawsze opada , nawet o polowe. kolezanka, ktora tez ma TM mowila, ze ona dodaje cale jajka i jest ok.  musze sprawdzic te wersje


    pozdrawiam

    pusia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeszcze go nie piekłam, ale

    Zgłoszony przez krzesz65 na marca 28, 2012 at 16:09.

    Jeszcze go nie piekłam, ale na warsztatach kosztowałam i potwierdzam, że prawdziwy puszek! Dziękuję za umieszczenie przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze