3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SERNIK DYNIOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

Spod czekoladowy: 200g czekolady gorzkiej 70%, 200g masla,3 jajka, 100g cukru, 150g maki pszennej 550, 1 lyzka proszku do pieczenia; Masa serowo-dyniowa: 400g dyni,, 50g masla, 700g serka homog., 1 cukier waniliowy, 1 lyzka cynamonu, 80g cukru, 4 jajka.

  • 6
    4h 40min
    Czas całkowity 2h 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia Blokada naczynia miksującego wlozyc czekolade i ustawic na 5 sek./Obroty wsteczne7, dodac maslo i ustawic na grzanie 4 min./50°C/Obroty wsteczne3. Przelozyc do mieseczki. Do czystego i suchego naczynia zalozyc motylek, wlozyc jajka i cukier, ubijac, ustawic na 4 min./37°C/4Obroty wsteczne. Po tym czasie dodac make, proszek do pieczenia oraz wczesniej wykonana mase czekoladowa i ponownie wymieszac 1 min./3 Obroty wsteczne zdjac motylek, ciasto wylozyc na forme wylozona papierem i zapiec w temp. 160°C przez ok. 25 min. Podpieczone ciasto odstawic do wystudzenia, w tym czasie przygotowac mase serowo-dyniowa: Do naczynia Blokada naczynia miksującego wlozyc obrana ze skorki i pokrojona w kostke dynie i ustawic na 7 sek./5 Obroty wsteczne, zgarnac kopystka na dno Blokada naczynia miksującego dodac maslo i ustawic na 7min./98°C/2Obroty wstecznenastepnie zmiksowac 15 sek./ Obroty wsteczne5-8. Zgarnac skladniki na dno Blokada naczynia miksującego nastepnie wystawic Blokada naczynia miksującego z obudowy i odstawic do ostudzenia na ok. 10 min. Po tym czasie ustawic Blokada naczynia miksującego ponownie na obudowe i dodac wszystkie skladniki oprocz jajek, ustawic na 20 sek./Obroty wsteczne6, dodatkowo ponownie ustawic na 2 min./Obroty wsteczne 3,5 i dodawac przez otwor w pokrywie jajka. Gotowa gladka mase serowa wylozyc na podpieczony spod czekoladowy i wstawic do nagrzanego na 180°C piekarnika i piec przez ok. 15 min. po tym czasie temp. zmnieszyc do 120°C i piec kolejne 95 minut. Po upieczeniu pozostawic sernik w piekarniku z odchylonymi drzwiczkami na ok. 10 minut, po czym ostudzic w pokojowej temperaturze, nastepnie wstawic wystudzony sernik do lodowki na cal noc.
    Wysmienity sernik, delikatny i zdrowy. Przepis wykorzystalam ze strony Thermomix. Polecam
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ROBIŁAM 2-A RAZY TEN SERNIK .MUSZĘ PRZYZNAĆ...

    Zgłoszony przez nataliawys na lutego 23, 2018 at 17:40.

    ROBIŁAM 2-A RAZY TEN SERNIK .MUSZĘ PRZYZNAĆ ,ŻE TYLKO NA SPECJALNE PROŚBY MOJEJ CÓRKI . BARDZO PRACOCHŁONNY. SMAK BARDZO DOBRY POD WARUNKIEM ,ŻE KTOŚ LUBI DYNIE .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze