3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SERNIK DYNIOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

Spod czekoladowy: 200g czekolady gorzkiej 70%, 200g masla,3 jajka, 100g cukru, 150g maki pszennej 550, 1 lyzka proszku do pieczenia; Masa serowo-dyniowa: 400g dyni,, 50g masla, 700g serka homog., 1 cukier waniliowy, 1 lyzka cynamonu, 80g cukru, 4 jajka.

  • 6
    4h 40min
    Czas całkowity 2h 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia Closed lid wlozyc czekolade i ustawic na 5 sek./Counter-clockwise operation7, dodac maslo i ustawic na grzanie 4 min./50°C/Counter-clockwise operation3. Przelozyc do mieseczki. Do czystego i suchego naczynia zalozyc motylek, wlozyc jajka i cukier, ubijac, ustawic na 4 min./37°C/4Counter-clockwise operation. Po tym czasie dodac make, proszek do pieczenia oraz wczesniej wykonana mase czekoladowa i ponownie wymieszac 1 min./3 Counter-clockwise operation zdjac motylek, ciasto wylozyc na forme wylozona papierem i zapiec w temp. 160°C przez ok. 25 min. Podpieczone ciasto odstawic do wystudzenia, w tym czasie przygotowac mase serowo-dyniowa: Do naczynia Closed lid wlozyc obrana ze skorki i pokrojona w kostke dynie i ustawic na 7 sek./5 Counter-clockwise operation, zgarnac kopystka na dno Closed lid dodac maslo i ustawic na 7min./98°C/2Counter-clockwise operationnastepnie zmiksowac 15 sek./ Counter-clockwise operation5-8. Zgarnac skladniki na dno Closed lid nastepnie wystawic Closed lid z obudowy i odstawic do ostudzenia na ok. 10 min. Po tym czasie ustawic Closed lid ponownie na obudowe i dodac wszystkie skladniki oprocz jajek, ustawic na 20 sek./Counter-clockwise operation6, dodatkowo ponownie ustawic na 2 min./Counter-clockwise operation 3,5 i dodawac przez otwor w pokrywie jajka. Gotowa gladka mase serowa wylozyc na podpieczony spod czekoladowy i wstawic do nagrzanego na 180°C piekarnika i piec przez ok. 15 min. po tym czasie temp. zmnieszyc do 120°C i piec kolejne 95 minut. Po upieczeniu pozostawic sernik w piekarniku z odchylonymi drzwiczkami na ok. 10 minut, po czym ostudzic w pokojowej temperaturze, nastepnie wstawic wystudzony sernik do lodowki na cal noc.
    Wysmienity sernik, delikatny i zdrowy. Przepis wykorzystalam ze strony Thermomix. Polecam
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ROBIŁAM 2-A RAZY TEN SERNIK .MUSZĘ PRZYZNAĆ...

    Zgłoszony przez nataliawys na lutego 23, 2018 at 17:40.

    ROBIŁAM 2-A RAZY TEN SERNIK .MUSZĘ PRZYZNAĆ ,ŻE TYLKO NA SPECJALNE PROŚBY MOJEJ CÓRKI . BARDZO PRACOCHŁONNY. SMAK BARDZO DOBRY POD WARUNKIEM ,ŻE KTOŚ LUBI DYNIE .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze