3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik czarny


Wydrukuj:
4

Składniki

60 kawałek/kawałki/kawałków

Masa serowa

  • 1000 gramów twarogu pòltlustego
  • 6 jajek
  • 250 gramów cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200 gramów masła / margaryny

Ciasto

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 400 gramów mąki
  • 1 żółtko
  • 200 gramów margaryny
  • 150 gramów cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni

     

    Ciasto

     

    Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do naczynia i mieszamy 40s./obr 5. Następnie wyrabiamy 1 min./Closed lid/Dough mode

     

    Po wyrobieniu ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki. Jedną częśc można dać nawet do zamrażarki, będzie łatwiej się tarło.

  2.  

    Masa serowa

     

    Myjemy naczynie i do suchego  zakładamy motylek.

    Ubijamy pianę z białek 4-5 min/obr. 4. Przekładamy do innego naczynia.

     

    Następnie ucieray żółtka z cukrem 20 s./obr 5.

     

    Dodajemy masło, dalej ucieramy 20 s / obr.5

     

    Dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną ucieramy 1,5 min / obr.4

     

    Na koniec dodajemy pianę, mieszamy 2,5 min/Counter-clockwise operation/ obr. 4.

  3.  

    Jedną część ciasta (z lodówki) wygniatamy na spód brytwanki (ja zawsze kłade papier i dopiero ciasto) . Gdy ciasto zakrywa już powierzchnię brytwanki, wylewamy masę serową. Na koniec ucieramy na tarle drugą część ciasta ( z zamrażarki). 

     

    Całość pieczemy ok 50-60 min. Kontrolujcie, dużo zależy od sera. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Potrzebna jest tarka kuchenna. 

Pianę wkładac powoli i trochę ugniatać, może się mieścić tak na styk. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mój ulubiony. Łatwy, szybki do zrobienia, a...

    Zgłoszony przez Kaczucha1 na kwietnia 10, 2020 at 21:32.

    Mój ulubiony. Łatwy, szybki do zrobienia, a dodatkowo pysznytmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam i wyszedł fantastyczny!!! Naprawdę...

    Zgłoszony przez Krysia1304 na października 27, 2019 at 19:22.

    Zrobiłam i wyszedł fantastyczny!!! Naprawdę poleca tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik poprostu przepyszny. Smak dzieciństwa...

    Zgłoszony przez shangree na kwietnia 19, 2019 at 21:42.

    Sernik poprostu przepyszny. Smak dzieciństwa puszysty i rozpływa się w ustach. Ja dodałam dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej może to pomoże coś 😁

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kilka osób już zadało to pytanie, a odpowiedzi...

    Zgłoszony przez mtyska na kwietnia 19, 2019 at 20:13.

    Kilka osób już zadało to pytanie, a odpowiedzi brak tmrc_emoticons.;) Może jednak ktoś wie co to znaczy ten "kawałek mąki ziemniaczanej"? CoolTongue

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam...

    Zgłoszony przez Drożdżówka na grudnia 18, 2018 at 21:12.

    Witam
    O co chodzi z tą mąką ziemniaczaną w przepisie? Jaka to miara

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super!!! Naprawdę pyszny serniczek!!! Polecam!!!

    Zgłoszony przez acianciara1@wp.pl na grudnia 23, 2017 at 21:01.

    Super!!! Naprawdę pyszny serniczek!!! Polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O co chodzi z tymi kawałkami mąki???

    Zgłoszony przez rogalik na grudnia 22, 2016 at 23:33.

    O co chodzi z tymi kawałkami mąki???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jaki ser użyć twaróg czy z wiaderka?

    Zgłoszony przez piral0463 na grudnia 22, 2016 at 22:11.

    jaki ser użyć twaróg czy z wiaderka?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik prosty i pyszny 😄 Zawitał u Nas na...

    Zgłoszony przez Martyna88 na listopada 10, 2016 at 22:45.

    Sernik prosty i pyszny 😄 Zawitał u Nas na dobre 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto, które piekę od lat.

    Zgłoszony przez MagdaRo na września 2, 2016 at 09:21.

    Ciasto, które piekę od lat. Teraz wersja na thermomix, super! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • juz sie piecze

    Zgłoszony przez mkaminska84@gmail.com na września 1, 2016 at 22:10.

    juz sie piecze tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Doskonaly, robilam juz 2 razy

    Zgłoszony przez Matyllda33 na sierpnia 2, 2016 at 11:13.

    Doskonaly, robilam juz 2 razy i niebawem bedzie 3 tmrc_emoticons.) polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka

    Zgłoszony przez Iwonka79 na maja 8, 2016 at 20:18.

    Pychotka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Co to są "2 małe kawałki mąki

    Zgłoszony przez rozalika na maja 3, 2016 at 17:53.

    Co to są "2 małe kawałki mąki ziemniaczanej"? Chodzi o łyżki, łyżeczki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Iwonka79 na kwietnia 20, 2016 at 12:19.

    Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam

    Zgłoszony przez Samuel Paprocki na marca 30, 2016 at 18:26.

    Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze