3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Serduszka walentynkowe (ciasteczka maślane)


Wydrukuj:
4

Składniki

40 kawałek/kawałki/kawałków

  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko kurze
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 aromat rumowy lub pomarańczowy
  • 1 galaretka truskawkowa lub poziomkowa
  • 200 g gorącej wody do rozpuszczenia galaretki
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie


    1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki (bez wody i galaretki), rozdrobnić przy pomocy kopystki 40 s/obr. 5. Z ciasta uformować kulę, włożyć do innego naczynia, przykryć. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut.

    2. Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.

    3. Podzielić kulę z ciasta na 2 równe części, rozwałkować każdy kawałek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Za pomocą foremek wycinać serduszka. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 10-12 minut. W midzyczasie przygtować galaretkę. Ciasteczka pozostawić do całkowitego ostygnięcia, udekorować tężejącą galaretką, przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy