![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/itksfdsd-63f09-197548-cfcd2-cmauv56j/8d87c42c-c294-4599-86e1-cdf6b1df6a97/main/rolada-cappuccino.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/itksfdsd-63f09-197548-cfcd2-cmauv56j/770bf844-12d9-4f7a-a4bd-6a6632cae661/main/rolada-cappuccino.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/itksfdsd-63f09-197548-cfcd2-cmauv56j/05c80616-7ba6-443b-ae87-d10d22b8cf6c/main/rolada-cappuccino.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/itksfdsd-63f09-197548-cfcd2-cmauv56j/4d002ccd-bbfd-4ce8-88bf-9135415ef3d9/main/rolada-cappuccino.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/itksfdsd-63f09-197548-cfcd2-cmauv56j/2449f40f-49a5-44f9-b339-5c65e517f578/main/rolada-cappuccino.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/itksfdsd-63f09-197548-cfcd2-cmauv56j/ccf4f179-190e-49f9-8042-c9979f4b9eed/main/rolada-cappuccino.jpg)
Składniki
- 4 jajka
- Ciasto:
- 170 g cukru pudru, (3/4 szkl)
- 130 g mąki, (szklanka)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 100 ml wody
- 2 duże łyżki kakao
- Masa:
- 1.5 szkl mleka
- 90 g capuccino czekoladowego
- 2 opakowania Śnieżki
- 2 łyżki żelatyny, rozpuszczone w 80 ml gorącej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wykonanie ciasta:
Wbić białka i ubijać motylkiem pozycja numer 4 około 2 min do czasu aż piana będzie sztywna,kolejno dodać cukier, i żółtka.Wsypać przesianą mąkę, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wlać wodę i przy pomocy motylka wszytsko delikatnie wymieszac pozycja numer 1 okolo 2 min.Gotową masę wylać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach mniej więcej 43x35 (standardowa blaszka z piekarnika). Piec w temperaturze 175 stopni około 15-18 minut.Po upieczeniu gorące ciasto położyć na ściereczce lnianej i ciasto zwinąć razem ze ściereczką w roladę i pozostawić do wystygnięcia.
Rada: ściereczkę można posypać kako albo cukrem pudrem, żeby ciasto nam się nie przykleiło.
Wykonanie masy:
Cappuccino rozpuścić w gorącym mleku i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie również odstawić do wystygnięcia ale nie dopuścić do zastygnięcia powinna być płynna. Bardzo zimne mleka z rozpuszczonym cappuccino wlewamy do termomixa wsypujemy 2 śnieżki i przy pomocy motylka pozycja 4 ubijamy stopniowo wlewając żelatyne, czas około 2.5 min. Czekamy chwilę aż masa zacznie gęstnieć.Ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować na całości masą i zwinąć. Udekorować według upodobania i odstawić w chłodne miejsce na około 4 godziny.
Smacznego!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rolada pierwsza liga. Jak zwinęłam w ścierkę to trudno było ciasto ułożyć do posmarowania, ale poradziłam sobie. Super ciasto.
Joanna Tyburek
Polecam!!! smakuje tak jak wygląda jest bardzo lekka i puszysta![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Ania Ziemlańska
Bardzo piękna. Wygląda też smacznie!
Are you sure to delete this comment ?