Składniki
16 kawałek/kawałki/kawałków
ciasto
- 550 g mąki pszennej
- 300 g dyni
- 50 g margaryny (może być bezmleczna)
- 80 g wody (lub soku z odsączenia puree dyniowego)
- 10 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 1 płaskiej łyżeczki soli
nadzienie
- 16 łyżeczek ulubionej konfitury lub słonego farszu np. kapusta z grzybami
Przygotowanie
Pokrojoną na małe kawałki dynię włożyć do koszyczka, dodać do naczynia miksującego 300 g wody - 20min/obr.1/Varoma.
2. Po tym czasie, z naczynia miksującego odlać wodę z parowania, a dynię przerzucić do naczynia miksującego i zmiksować 15 sek./obr. 6-8 -przełożyć do oddzielnego naczynia.
3. Do naczynia miksującego włożyć margarynę i rozpuścić - 8 min./ 37stopni/ obr. 3
4. Dodać wodę(może być ta z odparowania dyni), drożdze, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać 15 sek./ obr.3-4 Odczekać 5 minut.
5. Po czym dodać mąkę, sól i puree dyniowe. 2 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odczekać aż ciasto podwoi swoją obietość. W tym czasie nagrzać piekarnik.
6. Po wyrośnięciu podzielić na 2 części. Z uformowanych dwóch "kulek", po rozwałkowaniu na okrągły placek - podzielić na 8 częsci (jak pizzę). Jeśli ciasto jest lepkie (dynia mogła być bardziej soczysta) - obficie podsypać mąką.
7. Nałożyć farsz - konfiturę lub słone dodatki - każdy trójkąt zwijać od zewnętrznego okręgu koła do wewnątrz. Utworzyć rogalik po czym umieścić na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 20 min. w temp. 200 stopni.
WSKAZÓWKA: Można przygotować wcześniej puree dyniowe w większych ilościach, np. zapasteryzować i włożyć w odpowiedniej ilości do słoiczków, wtedy czas przygotowania kolejnych porcji rogalików znacznie się skraca
Polecam.
rogalików śniadaniowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzwpadł mi w oko przepis, a że moje dziecko jest...
wpadł mi w oko przepis, a że moje dziecko jest bezmleczne, spróbowałam zrobić rogaliki. Ciasto niesłodkie, więc do farszu niesłodkiego super pasuje, a ja zrobiłąm z bardzo słodką marmoladą więc też wyszło fajnie, zdecydowanie polecam, mojej rodzince smakowały
Napaliłam się na te rogaliki
Napaliłam się na te rogaliki i niestety rozczarowałam się efektem końcowym
Ciasto nijakie w smaku (rozumiem, że jest uniwersalne), nie wysrosło, jak się spodziewałam. Całość ratowało nadzienie z nutelli. Na Twoim zdjęciu rogaliki wyglądają na puszyste i bardz o apetyczne. Moje takie niestety nie były. Smakiem też nie nadrobiły. Przykro mi, powtórek nie będzie. Ocena: zaledwie poprawna.
Mam wielką dynie na balkonie
Mam wielką dynie na balkonie już od tygodni z przeznaczeniem na dżem i nie mogę się za to zabrać.
Tak pięknie wyglądają te rogaliki,że najpierw skuszę sie na nie - jutro robię.
Pozdrawiam
Mialam cos dzisiaj robic, bo
Mialam cos dzisiaj robic, bo juz znowu nic nie ma "na slodko". Wypròbuje przepis przy okazji

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
