thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

ciasto

  • 550 g mąki pszennej
  • 300 g dyni
  • 50 g margaryny (może być bezmleczna)
  • 80 g wody (lub soku z odsączenia puree dyniowego)
  • 10 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaskiej łyżeczki soli

nadzienie

  • 16 łyżeczek ulubionej konfitury lub słonego farszu np. kapusta z grzybami

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    rogalików śniadaniowych
  1. Pokrojoną na małe kawałki dynię włożyć do koszyczka, dodać do naczynia miksującego 300 g wody - 20min/obr.1/Varoma.

    2. Po tym czasie, z naczynia miksującego odlać wodę z parowania, a dynię przerzucić do naczynia miksującego i zmiksować 15 sek./obr. 6-8 -przełożyć do oddzielnego naczynia.

    3. Do naczynia miksującego włożyć margarynę i rozpuścić - 8 min./ 37stopni/ obr. 3

    4. Dodać wodę(może być ta z odparowania dyni), drożdze, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać 15 sek./ obr.3-4 Odczekać 5 minut.

    5. Po czym dodać mąkę, sól i puree dyniowe. 2 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" Przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odczekać aż ciasto podwoi swoją obietość. W tym czasie nagrzać piekarnik.

    6. Po wyrośnięciu podzielić na 2 części. Z uformowanych dwóch "kulek", po rozwałkowaniu na okrągły placek - podzielić  na 8 częsci (jak pizzę). Jeśli ciasto jest lepkie (dynia mogła być bardziej soczysta) - obficie podsypać mąką. 

    7. Nałożyć farsz - konfiturę lub słone dodatki - każdy trójkąt zwijać od zewnętrznego okręgu koła do wewnątrz. Utworzyć rogalik po czym umieścić na formie wyłożonej papierem do pieczenia. 

    Piec ok 20 min. w temp. 200 stopni.


    WSKAZÓWKA: Można przygotować wcześniej puree dyniowe w większych ilościach, np. zapasteryzować i włożyć w odpowiedniej ilości do słoiczków, wtedy czas przygotowania kolejnych porcji rogalików znacznie się skracatmrc_emoticons.) Polecam.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rogaliki śniadaniowe z DYNIĄ

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 29, 2016 at 14:41
    5.0

    wpadł mi w oko przepis, a że moje dziecko jest bezmleczne, spróbowałam zrobić rogaliki. Ciasto niesłodkie, więc do farszu niesłodkiego super pasuje, a ja zrobiłąm z bardzo słodką marmoladą więc też wyszło fajnie, zdecydowanie polecam, mojej rodzince smakowały tmrc_emoticons.)

  • października 11, 2015 at 18:12
    3.0

    Napaliłam się na te rogaliki i niestety rozczarowałam się efektem końcowym tmrc_emoticons.( Ciasto nijakie w smaku (rozumiem, że jest uniwersalne), nie wysrosło, jak się spodziewałam. Całość ratowało nadzienie z nutelli. Na Twoim zdjęciu rogaliki wyglądają na puszyste i bardz o apetyczne. Moje takie niestety nie były. Smakiem też nie nadrobiły. Przykro mi, powtórek nie będzie. Ocena: zaledwie poprawna.

  • października 18, 2012 at 21:13

    Mam wielką dynie na balkonie  już od tygodni z przeznaczeniem na dżem i nie mogę się  za to zabrać.

    Tak pięknie wyglądają te rogaliki,że najpierw skuszę sie na nie - jutro robię.

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

  • października 15, 2012 at 14:42
    5.0

    Mialam cos dzisiaj robic, bo juz znowu nic nie ma "na slodko". Wypròbuje przepis przy okazji Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

Are you sure to delete this comment ?