thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
50 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka całe
  • 200 g śmietany kwaśnej i gęstej
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 50 gramów drożdży

Nadzienie

  • Powidła/Krem czekoladowy, np.Nutella

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zaczyn
  1. Drożdże wymieszać z cukrem w kubeczku. Na chwilę odstawić do wyrośnięcia.

  2. Ciasto
  3. DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlej zaczyn, dodaj mąkę, margarynę w kawałkach, jaja i śmietanę. Wyrobić 2 min/Ciasto"Ciasto" .

  4.  

    Jeżeli ciasto za bardzo się klei (powinno odchodzić od ręki) możesz dodać jeszcze dwie łyżki mąki. Wyrobić 2 min/Ciasto"Ciasto" .

  5.  

    Wyciągnij ciasto z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" za pomocą kopystki, przez chwilę jeszcze wyrabiaj w rękach, aby ciasto dostało powietrza. Następnie zawiń ciasto w ściereczkę i na 20 min zostaw pod przykryciem.

  6.  

    Ciasto dzielimy na 5-6 części. Każdą część rozwałkowujemy na krążek i dzielimy na 8 trójkątów (kroimy tak jak pizzę). Na każdy trójkąt nakładamy powidła lub inne nadzienie. Zawijamy formując rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

  7.  

    Rogaliki pieczemy w gorącym piekarniku (180st) przez ok.15-20 minut (aż się zarumienią).

Porady

Rogaliki można przygotować też w wersji wytrawnej ze słonym nadzieniem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rogaliki drożdżowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 5, 2019 at 07:27
    5.0

    Robiłam je wczoraj i niestety zniknęły w mgnieniu oka, do środka dałam własną "nutelle" - powidła śliwkowe z orzechami laskowymi i włoskimi poprostu REWELACYJNE super pyszne i już muszę robić następne bo dzieci chcą Smile

  • lutego 15, 2019 at 15:28

    pychota!! i co ważne na drugi dzień rónież pyszne i świeżetmrc_emoticons.)
    Polecam

  • lutego 4, 2019 at 19:55

    Koniecznie trzeba dodać miękką margarynę, nie proto z lodówki. Ciasto świetnie wyrosło. Ja dodałabym jednak 5 łyżek cukru zamiast 3 tmrc_emoticons.) Ale to rzecz gustu. Wolę kwaśną konfiturę śliwkową w środku stąd większa ilość cukru. Nie można za bardzo podpiec, bo końcówki robią się zbyt chrupiące. Poza tym PYSZNE!!!

  • września 26, 2017 at 09:55

    Przepyszne😁 robię dzisiaj kolejną porcję bo w weekend zniknęły raz dwa z talerza😊 robiłam z serem,dziś wersja z marmoladą.

  • grudnia 19, 2015 at 14:47

    Lux tmrc_emoticons.D

  • października 10, 2015 at 23:23

    Robiłam je dziś, dałam mąkę pszenną pełnoziarnistą i nie wiem czy przez nią ale wyszły kiepskie. a nutella w czekolade sie zamieniła  tmrc_emoticons.~ 

  • lipca 28, 2015 at 13:01

    ciasto rzeczywiście trochę się kleiło,ale ogólnie rogaliki wyszły pyszne 

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: