3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogaliki drożdżowe


Wydrukuj:
4

Składniki

50 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka całe
  • 200 g śmietany kwaśnej i gęstej
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 50 gramów drożdży

Nadzienie

  • Powidła/Krem czekoladowy, np.Nutella
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Zaczyn
  1. Drożdże wymieszać z cukrem w kubeczku. Na chwilę odstawić do wyrośnięcia.

  2. Ciasto
  3. DoBlokada naczynia miksującegowlej zaczyn, dodaj mąkę, margarynę w kawałkach, jaja i śmietanę. Wyrobić 2 min/Ciasto.

  4.  

    Jeżeli ciasto za bardzo się klei (powinno odchodzić od ręki) możesz dodać jeszcze dwie łyżki mąki. Wyrobić 2 min/Ciasto.

  5.  

    Wyciągnij ciasto z Blokada naczynia miksującego za pomocą kopystki, przez chwilę jeszcze wyrabiaj w rękach, aby ciasto dostało powietrza. Następnie zawiń ciasto w ściereczkę i na 20 min zostaw pod przykryciem.

  6.  

    Ciasto dzielimy na 5-6 części. Każdą część rozwałkowujemy na krążek i dzielimy na 8 trójkątów (kroimy tak jak pizzę). Na każdy trójkąt nakładamy powidła lub inne nadzienie. Zawijamy formując rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

  7.  

    Rogaliki pieczemy w gorącym piekarniku (180st) przez ok.15-20 minut (aż się zarumienią).

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Rogaliki można przygotować też w wersji wytrawnej ze słonym nadzieniem


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robiłam je wczoraj i niestety zniknęły w...

    Zgłoszony przez sebas401 na listopada 5, 2019 at 08:27.

    Robiłam je wczoraj i niestety zniknęły w mgnieniu oka, do środka dałam własną "nutelle" - powidła śliwkowe z orzechami laskowymi i włoskimi poprostu REWELACYJNE super pyszne i już muszę robić następne bo dzieci chcą Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychota!! i co ważne na drugi dzień rónież...

    Zgłoszony przez Angelikaxx na lutego 15, 2019 at 16:28.

    pychota!! i co ważne na drugi dzień rónież pyszne i świeżetmrc_emoticons.)
    Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Koniecznie trzeba dodać miękką margarynę, nie...

    Zgłoszony przez M_testuje na lutego 4, 2019 at 20:55.

    Koniecznie trzeba dodać miękką margarynę, nie proto z lodówki. Ciasto świetnie wyrosło. Ja dodałabym jednak 5 łyżek cukru zamiast 3 tmrc_emoticons.) Ale to rzecz gustu. Wolę kwaśną konfiturę śliwkową w środku stąd większa ilość cukru. Nie można za bardzo podpiec, bo końcówki robią się zbyt chrupiące. Poza tym PYSZNE!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne😁 robię dzisiaj kolejną porcję bo...

    Zgłoszony przez globaloptymal na września 26, 2017 at 11:55.

    Przepyszne😁 robię dzisiaj kolejną porcję bo w weekend zniknęły raz dwa z talerza😊 robiłam z serem,dziś wersja z marmoladą.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lux

    Zgłoszony przez Limonka na grudnia 19, 2015 at 14:47.

    Lux tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam je dziś, dałam mąkę

    Zgłoszony przez jan na października 10, 2015 at 23:23.

    Robiłam je dziś, dałam mąkę pszenną pełnoziarnistą i nie wiem czy przez nią ale wyszły kiepskie. a nutella w czekolade sie zamieniła  tmrc_emoticons.~ 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto rzeczywiście trochę

    Zgłoszony przez tomessi na lipca 28, 2015 at 13:01.

    ciasto rzeczywiście trochę się kleiło,ale ogólnie rogaliki wyszły pyszne 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze