3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogaliki drożdżowe


Wydrukuj:
4

Składniki

50 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka całe
  • 200 g śmietany kwaśnej i gęstej
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 50 gramów drożdży

Nadzienie

  • Powidła/Krem czekoladowy, np.Nutella
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Zaczyn
  1. Drożdże wymieszać z cukrem w kubeczku. Na chwilę odstawić do wyrośnięcia.

  2. Ciasto
  3. DoClosed lidwlej zaczyn, dodaj mąkę, margarynę w kawałkach, jaja i śmietanę. Wyrobić 2 min/Dough mode.

  4.  

    Jeżeli ciasto za bardzo się klei (powinno odchodzić od ręki) możesz dodać jeszcze dwie łyżki mąki. Wyrobić 2 min/Dough mode.

  5.  

    Wyciągnij ciasto z Closed lid za pomocą kopystki, przez chwilę jeszcze wyrabiaj w rękach, aby ciasto dostało powietrza. Następnie zawiń ciasto w ściereczkę i na 20 min zostaw pod przykryciem.

  6.  

    Ciasto dzielimy na 5-6 części. Każdą część rozwałkowujemy na krążek i dzielimy na 8 trójkątów (kroimy tak jak pizzę). Na każdy trójkąt nakładamy powidła lub inne nadzienie. Zawijamy formując rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

  7.  

    Rogaliki pieczemy w gorącym piekarniku (180st) przez ok.15-20 minut (aż się zarumienią).

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Rogaliki można przygotować też w wersji wytrawnej ze słonym nadzieniem


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepyszne😁 robię dzisiaj kolejną porcję bo...

    Zgłoszony przez globaloptymal na września 26, 2017 at 11:55.

    Przepyszne😁 robię dzisiaj kolejną porcję bo w weekend zniknęły raz dwa z talerza😊 robiłam z serem,dziś wersja z marmoladą.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lux

    Zgłoszony przez Limonka na grudnia 19, 2015 at 14:47.

    Lux tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam je dziś, dałam mąkę

    Zgłoszony przez jan na października 10, 2015 at 23:23.

    Robiłam je dziś, dałam mąkę pszenną pełnoziarnistą i nie wiem czy przez nią ale wyszły kiepskie. a nutella w czekolade sie zamieniła  tmrc_emoticons.~ 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto rzeczywiście trochę

    Zgłoszony przez tomessi na lipca 28, 2015 at 13:01.

    ciasto rzeczywiście trochę się kleiło,ale ogólnie rogaliki wyszły pyszne 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze