3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym


Wydrukuj:
4

Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki oleju
  • 600 g mąki

NADZIENIE ORZECHOWE

  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 jabłko deserowe, obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 10 łyżek mleka
  • 50 g cukru
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE CIASTA
  1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz mąki, podgrzać 1,5 min/50 st./obr.4-5. Następnie wsypać mąkę i wyrabiać 2 min/Closed lid/Dough mode. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na kształt koła na grubość ok. 3-4 mm i podzielić na 16 trójkątów,

  2. na szerszej części każdego trójkąta nakładać nadzienie i zwinąć rogale.

  3. Posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką śmietany lub jogurtu (dla nabrania złocistego koloru).

  4. PRZYGOTOWANIE NADZIENIA ORZECHOWEGO
  5. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i ucierać ok. 20 sek/obr.4-5 do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Rogaliki można jeszcze dodatkowo posypać cukrem pudrem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super szybki i mega dobre rogaliki zrobiłam 1,5...

    Zgłoszony przez GalAna13 na września 17, 2017 at 14:45.

    Super szybki i mega dobre rogaliki Smile zrobiłam 1,5 porcji, a znikły w mig. Bardzo polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis fantastyczny. Szybko się robi. Bardzo...

    Zgłoszony przez Aggula na września 14, 2017 at 12:38.

    Przepis fantastyczny. Szybko się robi. Bardzo proste . Smakuje wszystkim!
    Robiłam wiele razy. Tylko zamiast nadzienia orzechowego daję nutellę. To z wygodnictwa, ale orzechowe na bank wypróbuję! Są fantastyczne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a ile one potem muszą rosnąć?

    Zgłoszony przez anetawilczewska na sierpnia 24, 2015 at 13:28.

    a ile one potem muszą rosnąć? dajecie im jakiś czas czy od razu po zawinięciu do piekarnika??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre  

    Zgłoszony przez gabi197006 na sierpnia 21, 2015 at 17:24.

    Bardzo dobre tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a dodałabym szczypte

    Zgłoszony przez Nenka na czerwca 13, 2015 at 17:13.

    a dodałabym szczypte soli,zamiast śmietany może mleko, rozlazły mi się podczas pieczenia

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie moja rodzina zajada

    Zgłoszony przez lobuuzz na stycznia 26, 2015 at 17:50.

    Właśnie moja rodzina zajada się rogalikami , ja robiłam z nutellą i  marmoladą różaną .  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, idealne ciasto ja

    Zgłoszony przez ala505 na marca 31, 2014 at 14:35.

    Pyszne, idealne ciasto tmrc_emoticons.) ja zrobiłam z gotową masą kajmakową, której zostało mi pół puszki z innego przepisu tmrc_emoticons.) mic się  nie marnuje :P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, idealne ciasto ja

    Zgłoszony przez ala505 na marca 31, 2014 at 14:35.

    Pyszne, idealne ciasto tmrc_emoticons.) ja zrobiłam z gotową masą kajmakową, której zostało mi pół puszki z innego przepisu tmrc_emoticons.) mic się  nie marnuje :P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja piekłam na oko;) w temp

    Zgłoszony przez Agtatka na lipca 9, 2013 at 13:50.

    Ja piekłam na okotmrc_emoticons.;) w temp 180-190st.C. Zrobiłam uproszczoną wersję, zamiast nadzienia orzechowego, po kosteczce czekolady i kilka kosteczek skórki pomarańczowe. Na wierzch lukie pomarańczowy. Polecam, badzo szybki przepis i rewelacyjne ciasto. Super się wałkuje, nic się nie klei, nawet nie potrzeba podsypywać mąką.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaje do kolekcji te

    Zgłoszony przez ilonaw na czerwca 19, 2013 at 13:01.

    dodaje do kolekcji te rogaliki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W jakiej temperaturze piec i

    Zgłoszony przez ewaks na marca 2, 2012 at 08:37.

    W jakiej temperaturze piec i jak długo?

    Ewa K-S

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak zwykle dobry przepis.

    Zgłoszony przez akacja na stycznia 8, 2012 at 21:26.

    Jak zwykle dobry przepis. Szybko się robi i jeszcze szybciej znikają ze stołu..

    Polecam, tmrc_emoticons.p

     

    akacja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, ja podgrzewam śmietanę i

    Zgłoszony przez agso193 na grudnia 18, 2011 at 20:30.

    Tak, ja podgrzewam śmietanę i żółtka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy śmietanę i żółtka również

    Zgłoszony przez Alicja27 na grudnia 18, 2011 at 19:47.

    Czy śmietanę i żółtka również podgrzewamy w 50 st ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze