3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogale świętomarcińskie


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Przełożenie ciasta

  • 250 g masła, mocno schłodzonego

Masa

  • 500 g białego maku
  • 100 g bakalii różnych
  • miód lub cukier, do smaku
  • 1 białko, do zagęszczenia masy

Lukier

Ciasto

  • 25 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 300 g mleka
  • 600 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 5 kropli olejku migdałowego
  • 5 kropli olejku pomarańczowego
  • sól
  • woda
  • 6
    2h 50min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Masa
  1. Do Blokada naczynia miksującego wsypujemy połowę maku i mielimy 30s/obr.10. Przesypujemy do innego naczynia i to samo robimy z drugą połową maku. Obie połowy umieszczamy w Blokada naczynia miksującego, dodajemy miód i bakalie, mieszamy 1min/obr.3,5. Dodajemy białko 30s./obr.2,5-3.

  2. Ciasto
  3. Do Blokada naczynia miksującego dajemy drożdże i mieszamy z ciepłą wodą 30s/obr.1. Dodajemy cukier, jajko, mleko, mąkę, roztopione masło, olejki zapachowe i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto 2,5min/Ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok pół godziny.

  4. Na stolnicy zagniatamy ciasto i wałkujemy na prostokąt. Na 2/3 prostokąta układamy starte na na tarce 250g masła (ja kładłam pokrojone cieniutko plastry. Ciasto składamy do środka, zaczynając od nieprzykrytej masłem części, na to kladziemy część posnarowana masłem (mają powstac 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła). Walkujemy znowu na kształt prostokąta i składamy w taki sam sposób (bez smarowania masłem). Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30-45 minut. Ponowne wałkowanie, składanie powtarzamy dwukrotnie, za każdym razem chłodząc w lodowce. Po ostatnim wałkowaniu zostawiamy w lodówce na 5 godzin.

  5. Ponownie wałkujemy ciasto, wycinamy trójkąty, nakładamy masę i zwijamy rogaliki. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach. Ciepłe rogale polewamy lukremi ozdabiamy skórką pomarańczową.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Aby mieć pewność, że mak będzie dobrze zmielony lepiej podzielić go na pół.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz