3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogale MARCIŃSKIE od Loni


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 400 gramów mąki tortowej
  • 150 gramów masło, niesolone
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 gramów drożdży świeżych
  • 50 gramów cukru
  • 100 gramów kwaśnej śmietany, 12% lub 18% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • sól, szczypta

Masa makowa

  • 150 gramów Migdałów, blanszowanych, bez skórki
  • 500 gramów białego maku
  • 1l mleka
  • 180 gramów miodu
  • 180 gramów masło, niesolone
  • 4 jajka
  • 70 gramów cukru pudru
  • 200 gramów rodzynek
  • 150 gramów skórki pomarańczowej
  • 500 gramów orzechów arachidowych, rozdrobnionych, można też użyć orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 olejek migdałowy
  • 100 gramów biszkoptow, rozdrobnionych
  • 100 gramów kwaśnej śmietany, 12% lub 18% tłuszczu
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Wykonanie CIASTA
  1. Do Closed lid włożyć: mąkę, masło, cukier waniliowy, Wyrabiać: 10 s/obr. 4
    Do Closed lid dodać: drożdże,cukier, śmietanę, jajka, żółtka, sól
    Wyrabiać: 1 min./obr. 5
    Włożyć do lodówki na 30 minut
  2. Wykonanie MASY MAKOWEJ:
  3. Do Closed lid wsypać: blanszowane migdały
    Rozdrobnić: 3-4razy/obr. 0,5s turbo
    Przełożyć do innego naczynia
  4. Do Closed lid wsypać: mak, wlać mleko
    Gotować: 25 min./90°C/obr. 4
    Odsączyć mak i ucierać: 1 min./obr. 9
    Do Closed lid dodać: miód, masło
    Gotować 3 min./90°C/obr. 4
    Przełożyć do innego naczynia i wystudzić.
    Założyć motylek i ubić jajka z cukrem pudrem
    3 min./37°C/obr. 4
  5. Do masy makowej wlać: jajka, dodać bakalie, 250 g orzechów, olejek migdałowy, biszkopty, kwaśną śmietanę i wymieszać kopystką.

    Można wczesniej bakalie rozdrobnić w Closed lid
  6. 1/3 ciasta rozwałkować w koło o średnicy ok. 40-45 cm
    Rozciąć na 8 części, na każdą z nich nałożyć masę makową i zwijać do środka.
    Ułożyć na blachę, włożyć do zimnego piekarnika i włączyć 50°C na 20 min. do wyrośnięcia.

    Następnie podwyższyć temp do 180°C i piec 20min.
    Upieczone rogale posmarować lukrem i posypać orzeszkami arachidowymi.


    SMACZNEGO!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz