3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PYSZNOTKA


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

Krem:

  • 500 g mleko 3,2%
  • 55 g cukru
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • 2 żółtka
  • 55 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny Kasia

Ciasto:

  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 150 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki, z widocznymi owocami

Piana białkowa:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Budyń do kremu:

    1.Założyć motylek. Do naczynia wlać mleko, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Podgrzewać 8 min/90st.C/ obr.3

    2. Przełożyć do innego naczynia. Wystudzić.

    Ciasto:

    3. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

    4. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać żółtka, masło, mąkę, proszek do pieczenia, wyrobić 2 min/]Zablokowany /Interwał. Ciasto  podzielić na 2 części, rozwałkować  w  blaszkach o wym.30 x 25 wyłożonych papierem do pieczenia.

    5. Na jeden placek rozsypać równomiernie orzechy ( zostawiając pół szklanki do posypania wierzchu ciasta) i powciskać delikatnie dłonią w ciasto.  Podpiec w piekarniku 10 min. w temp. 180 st.C.

    6. Drugi placek równomiernie posmarować dżemem porzeczkowym, podpiec 10 min.

    Piana z białek:

    7. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóżyć motylek, wlać białka, wsypać sól, ubijać 6 min./obr.3. Po upływie 1,5 min. zacząć powoli dodawać cukier puder. Po 5 min. powoli wlać sok z cytryny. zdjąc motylek.

    8. Na placek z orzechami nałożyć cienką warstwę piany i piec 20 min. w temp. 160 st. C.Ostudzić.

    9. Na placek z dżemem wyłożyć pianę, posypać rozdrobnionymi orzechami i lekko j powciskać. Piec 20 min. w temp. 160 st.C. Ostudzić.

    10. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć margarynę lub masło, ucierać 3 min/obr.3. Uruchomić ponownie na obr.3 i przez otwór w pokrywie dodawawać po łyżce ostudzonego budyniu. Otworzyć pokrywę, zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia resztki masła, zakryć pokrywę i ucierać 1 min/obr.4. Wyłożyć krem na cieńszy placek z orzechami.

    11. Wyjąć z blaszki placek z dżemem razem z papierem do pieczenia. Wsunąć cienką deskę pomiędzy papier a ciasto, a następnie zsunąć go z deski na placek z kremem.

    Smacznego !

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Oj długo się to robi, ale efekt pychota. Przez...

    Zgłoszony przez beaszcz@op.pl na kwietnia 8, 2017 at 18:10.

    Oj długo się to robi, ale efekt pychota. Przez pomyłkę wrzuciłam masło od razu ze wszystkim mimo to krem wyszedł ok. Może bardziej budyniowy niż kremowy ale różnicy w smaku nie ma.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię bardzo często, na

    Zgłoszony przez elluchna na lutego 4, 2016 at 10:46.

    Robię bardzo często, na życzenie swoje i rodzinki tmrc_emoticons.) Nawet nie jest aż tak pracochłonne, jak wydaje się w opisie. A smak... prawdziwa pysznotka!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Życzę smaczego !        

    Zgłoszony przez krystyna19 na maja 7, 2015 at 00:42.

    Życzę smaczego !

     

     

     

     

    Krystyna19

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prawdziwa PYSZNOTKA Dziękuję

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na maja 1, 2015 at 11:59.

    Prawdziwa PYSZNOTKA Love Dziękuję za przepis Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobie wkrotce,dziekuje za

    Zgłoszony przez Seni na maja 1, 2015 at 11:45.

    zrobie wkrotce,dziekuje za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajnie, że smakuje. Pochwała

    Zgłoszony przez krystyna19 na grudnia 2, 2012 at 22:12.

    tmrc_emoticons.) Fajnie, że smakuje. Pochwała od mężczyzny- bezcenna. Moja rodziona też uwielbia to ciasto. Życzę radosnych Świąt Bożego Narodzenia.


    Krystyna

    Krystyna19

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota ta pysznotka.

    Zgłoszony przez jacono na grudnia 1, 2012 at 09:45.

    Pychota ta pysznotka. Różnorodność warst, mix smaków. Robi u mnie furorę ostatnio. Ja też będę zmuszony poprawić kartę deserów świątecznych. Pysznotka zawita tam na długo.


    Właśnie na tym ma polegać gotowanie z Thermomixem. Ma jedynie ułatwiać a nie skazywać nas na jednorodne wypieki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za trafne uwagi.

    Zgłoszony przez krystyna19 na listopada 1, 2012 at 16:51.

    Dziękuję za trafne uwagi. Przepis poprawiłam. Pozdrawiam

    Krystyna19

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo to pracochłonne, ale

    Zgłoszony przez gabi49 na października 25, 2012 at 23:56.

    tmrc_emoticons.) Bardzo to pracochłonne, ale warte wypróbowania. Dodaję do swojej kolekcji bo uwielbiam krem budyniowy. Upiekę na święta. To coś nowego. Tylko dlaczego przy budyniu są obroty wsteczne? Tam nie ma żadnych kawałków, które nie powinny byc rozdrobnione? Czy nie powinno się założyc motylka?

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze