3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pyszne ciasto kruche z rabarbarowym dżemem :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (20g)
  • 3 słoiczki dżemu rabarbarowego - u mnie ok.700 g
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kisiel - u mnie cytrynowy
  • 100 g cukru
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkładamy mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka - wyrabiamy ciasto czas 40 sek, obr. 5-6, w razie potrzeby pomocna jest kopystka. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę o wymiarach 25x40 - blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą, lekko dociskamy ciasto dlońmi. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni, grzanie góra/dół. Do naczynia wkładamy dżem rabarbarowy - przepis tutaj //www.przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCemik-rabarbarowy/454141 i wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy czas 10 sek, obr.2. Wykładamy na ciasto. Naczynie myjemy i wkładamy białka ze szczyptą soli i zakładamy motylek, ubijamy czas 4 min, obr.3. Po tym czasie dodajemy 100 g cukru i mieszamy jeszcze minutę, następnie dodajemy kisiel i mieszamy ponownie minutę przy obrotach 3. Pianę wykładamy na dżemik i posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy około 1 godziny.

    Zamiast dżemu rabarbarowego możemy dać dżem porzeczkowy, agrestowy, jabłkowy i dowolny smak kisielu.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Upiekłam po raz pierwszy to ciacho - REWELACJA....

    Zgłoszony przez Ewa Wysocz na maja 22, 2022 at 19:25.

    Upiekłam po raz pierwszy to ciacho - REWELACJA. Ciasto szybkie, proste i MEGA smaczne. Co roku robię dużo różnych dżemów i dużo zaczynało mi zostawać. Nie wiedziałam co z nich zrobić a tu proszę, taki wspaniały przepis. Wykorzystałam dżem z truskawek, borówek i agrestu, taki mix. W smaku rewelacja. Bardzo dziękuję a przepis na zawsze zostanie z nami Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam pierwszy raz z

    Zgłoszony przez ewaewaewa na października 3, 2015 at 17:40.

    Piekłam pierwszy raz z przepisowni. Ciasto super przepis też bardzo łatwy i szybki. Gorąco poecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Słoneczka polecam nową wersję

    Zgłoszony przez magi1 na lipca 23, 2013 at 10:23.

    Słoneczka polecam nową wersję ciasta - z wisniami tmrc_emoticons.D  potrzebujemy zamiast dżemu rabarbarowego 1 kg wiśni - waga przed wydrążeniem, 2 łyżki bułki tartej - wymieszać z wydążonymi wiśniami i wyłozyc na ciasto, do piany dodajemy kisiel wisniowy. Jest pyszne i szybko znika tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo sie ciesze Moniczko ze

    Zgłoszony przez magi1 na czerwca 2, 2013 at 22:32.

    Bardzo sie ciesze Moniczko ze upieklas ciacho i ze smakowalo tmrc_emoticons.D musze sama zrobic powtorke w wekend tmrc_emoticons.D dziekuje za komentarz i pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •    Marzenko ciacho

    Zgłoszony przez monika6500 na czerwca 2, 2013 at 19:01.

      Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Marzenko ciacho pyszne...Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Oto dowód nr 1   


    [[wysiwyg_imageupload:661:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam Aniu a kompocik sama

    Zgłoszony przez magi1 na maja 26, 2013 at 17:32.

    Polecam Aniu tmrc_emoticons.D a kompocik sama musze zrobić bardzo go lubię  tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje ciasto do

    Zgłoszony przez Anna500 na maja 26, 2013 at 17:15.

    Dodaje ciasto do wypróbowania, cały czas jemy rabarbar tmrc_emoticons.D póki jest trzeba korzystać tmrc_emoticons.D zrobię ciacho i ugotuję kompocik z rabarbaru, mniam tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kupiłam dziś 3 kg za 10 zł 

    Zgłoszony przez ElaK na maja 25, 2013 at 12:33.

    Kupiłam dziś 3 kg za 10 zł  Big Smile  Ucieszyłam się, że tak potaniał  tmrc_emoticons.)  Będę dzis robić dżemik i ciasto  tmrc_emoticons.p  Ale rodzinka się ucieszy  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu ja rabarbar kupuję w

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na maja 25, 2013 at 11:55.

    Elu ja rabarbar kupuję w Lidlu 1kg kosztuje 4,99 zł. Cooking 7 Marzenko dziękuję za przepis Love Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Próbujcie kochane ja wczoraj

    Zgłoszony przez magi1 na maja 25, 2013 at 11:33.

    Próbujcie kochane tmrc_emoticons.) ja wczoraj jeszcze na ciepło próbowałam tmrc_emoticons.-) Elu ja kupiłam rabarbar po 2.90 za kg tmrc_emoticons.) i dzisiaj będę robiła następną porcję, może coś zmodyfikuję tmrc_emoticons.;)  ja już powiedziałam Mamci żeby posadziła swój, bo ładnie rośnie i szybko się mnoży tmrc_emoticons.) dziękuję za komentarze tmrc_emoticons.) buziaczki i dużo sloneczka bo u nas leje tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje do wypròbowania i ja

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 25, 2013 at 10:44.

    Dodaje do wypròbowania i ja Big Smile  Wyglada smakowicie tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p  Buziaki Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaje do wypróbowania

    Zgłoszony przez ilonaw na maja 25, 2013 at 10:02.

    dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •    Wygląda kusząco i

    Zgłoszony przez ElaK na maja 25, 2013 at 00:29.

      tmrc_emoticons.D  Wygląda kusząco i zachęcająco  tmrc_emoticons.)  Muszę wypróbować  tmrc_emoticons.)  Jutro wyprawa na targ, mam nadzieję, że hurtowy zakup rabarbaru wyjdzie trochę taniej  tmrc_emoticons.;)  Ostatnio płaciłam 8zł / kg  tmrc_emoticons.J)  Muszę koniecznie posadzić swój i mieć go pod dostatkiem  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze