thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 24/05/13
zmieniono dnia: 25/05/13

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (20g)
  • 3 słoiczki dżemu rabarbarowego - u mnie ok.700 g
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kisiel - u mnie cytrynowy
  • 100 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkładamy mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka - wyrabiamy ciasto czas 40 sek, obr. 5-6, w razie potrzeby pomocna jest kopystka. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę o wymiarach 25x40 - blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą, lekko dociskamy ciasto dlońmi. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni, grzanie góra/dół. Do naczynia wkładamy dżem rabarbarowy - przepis tutaj //www.przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCemik-rabarbarowy/454141 i wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy czas 10 sek, obr.2. Wykładamy na ciasto. Naczynie myjemy i wkładamy białka ze szczyptą soli i zakładamy motylek, ubijamy czas 4 min, obr.3. Po tym czasie dodajemy 100 g cukru i mieszamy jeszcze minutę, następnie dodajemy kisiel i mieszamy ponownie minutę przy obrotach 3. Pianę wykładamy na dżemik i posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy około 1 godziny.

    Zamiast dżemu rabarbarowego możemy dać dżem porzeczkowy, agrestowy, jabłkowy i dowolny smak kisielu.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pyszne ciasto kruche z rabarbarowym dżemem :-)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: