3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pychotka lub Pani Walewska na TM 31


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Krem

  • kilka kropel aromatu rumowego lub 2 łyżki amaretto
  • 250 g masła z lodówki pokrojone na drobne kawałki

Budyń

  • 500 g mleka 3,2 %
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka, (białka dodajemy do bezy)
  • 50 g cukru kryształu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM

Beza

  • 6 białek
  • 250 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

ciasto

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 4 żółtka, 100
  • 100 g cukru
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g orzechów włoskich pokruszonych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej
  • 6
    3h 40min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Budyń
  1. Umieść w Closed lid motylek. Włóż wszystkie składniki w podanej kolejności: mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 2 żółtka , cukier, cukier waniliowy. Gotować 11min. 100 stopni obr.2-3. Po ugotowaniu budyń przełóż do miseczki i pozostaw do wystygnięcia. Budyń musi być gęsty.
  2. Ciasto
  3. - Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni

    - Do Closed lid włóż wszystkie składniki (oprócz dzemu i orzechów) w podanej kolejności. Ustawić czas ok.3 min. obroty 6 (aż powstanie kruche ciasto), pomagając kopystką zbierać ciasto ze ścianek naczynia.

    - Wyjmij ciasto, podziel na dwie równe części i włóż do foremek wyłożonych papierem o wym.20x30cm (lub w jednej dużej i podzielić po upieczeniu).

    - ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym na i zapiec 15 min. w temp. 175 stopni. Wyjmij placki i pozostaw do wystudzenia.

    - Naczynie umyj i dokładnie osusz.
  4. Beza
  5. - W Closed lid umieścić motylek, wlać 6 białek , szczypta soli i ubijać na sztywną pianę obroty 3-4, czas ok. 3 minuty. Może być dłużej, zależy od białek. Najlepiej nie ustawiać obrotów, ubijać do momentu , gdy piana będzie sztywna.

    - Gdy piana jest gotowa dodajemy stopniowo, aż do wykorzystania po jednej łyżce cukru pudru, ciągle ubijając obroty 3-4, czas do wykorzystania wszystkiego cukru.

    - Otworzyć Closed lid i dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać kopystką.
  6. Ciasto z bezą.
  7. - Wyjmij ubitą bezę na wcześniej upieczone ciasto i posyp pokruszonymi orzechami.

    - Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni i piec ok. 25 min. najlepiej z termoobiegiem.

    - Ciasto po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
  8. Krem
  9. - W Closed lid umieść motylek, wlóż pokrojone masło i utrzyj na pulchną masę obroty 3-4 czas ok. 1minuty.

    - Dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu, obroty 3-4, czas - do wyrobienia całego budyniu.

    - Na samym końcu dołożyć aromat rumowy lub amaretto.

    Krem wylożyć na jeden z placków i przykryć drugim.

    Gotowe ciasto wstawić do lodówki
  10. SMACZNEGO !!!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Budyń musi być koniecznie zimny, żeby się masło nie rozpuściło.!

Krem wykładaj na ostudzone placki !!!

Przepis można wykorzystać w TM5.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto wyszło pycha dziękuje za przepis 😘

    Zgłoszony przez marta32 na stycznia 13, 2018 at 16:20.

    Ciasto wyszło pycha dziękuje za przepis 😘

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dla mnie czas pieczenia ciasta za krótki...ale...

    Zgłoszony przez anndmitr na października 30, 2017 at 11:23.

    dla mnie czas pieczenia ciasta za krótki...ale włożyłam jednoczesnie dwa placki wiec nastepnym razem włoże osobno.
    I oczywiscie wyrabialam 30 sek tmrc_emoticons.)
    Ale smak rewelacja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelka!!! Pychotka wyszła pychotkowo...

    Zgłoszony przez pokorka na grudnia 16, 2016 at 21:34.

    Przepis rewelka!!! Pychotka wyszła pychotkowo pyszna Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Spróbujcie zrobić ciasto

    Zgłoszony przez edusia68 na grudnia 31, 2015 at 09:03.

    Spróbujcie zrobić ciasto kruche - 30 sek., obr. 6. Przy 5min mocno wytapia się tłuszcz z masełka i powstaje gorący, tłusty ulepek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • UWIELBIAM PYCHOTKĘ, A TEN

    Zgłoszony przez monika30 na grudnia 23, 2015 at 14:04.

    UWIELBIAM PYCHOTKĘ, A TEN PRZEPIS JEST SUPER - NIE PRZESADZONY, TRADYCYJNY, CIASTO SUPERtmrc_emoticons.)))))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychaaaaa. W święta zrobiło

    Zgłoszony przez kajadv8 na kwietnia 18, 2015 at 18:01.

    Pychaaaaa. W święta zrobiło furrorę tmrc_emoticons.D 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne , krem puszysty

    Zgłoszony przez Doda2501 na lutego 9, 2015 at 12:40.

    Ciasto pyszne , krem puszysty . Super tmrc_emoticons.)

     Dorota

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czas poprawiony...

    Zgłoszony przez Córcia na września 25, 2014 at 13:17.

    Czas poprawiony...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda mega ciekawie ...

    Zgłoszony przez Beti67 na czerwca 16, 2014 at 23:00.

    Wygląda mega ciekawie tmrc_emoticons.)... Napewno spróbuję to zrobić Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Raczej błąd w pisaniu z tym

    Zgłoszony przez jerzaczka na kwietnia 18, 2014 at 09:19.

    Raczej błąd w pisaniu z tym czasem . To się da poprawić !

      Przez żołądek do serca .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest super! Znam

    Zgłoszony przez Asiak1 na kwietnia 17, 2014 at 12:31.

    Ciasto jest super! Znam przepis już od dawna, ale nie miałam odwagi robić go w TM. Dziękuję za "przełożenie go na język TM".  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo ciekawy tylko

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 17, 2014 at 03:53.

    Przepis bardzo ciekawy Big Smile tylko ten czas zarabiania ciasta -chyba wkradł się błąd 50min nie możliwe !

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chętnie wypróbuję Dzięki za

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 17, 2014 at 00:15.

    Chętnie wypróbuję tmrc_emoticons.) Dzięki za przepis.

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja palce lizać

    Zgłoszony przez jerzaczka na kwietnia 16, 2014 at 23:31.

    Rewelacja palce lizać

      Przez żołądek do serca .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze