3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pychotka lub Pani Walewska na TM 31


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Krem

  • kilka kropel aromatu rumowego lub 2 łyżki amaretto
  • 250 g masła z lodówki pokrojone na drobne kawałki

Budyń

  • 500 g mleka 3,2 %
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka, (białka dodajemy do bezy)
  • 50 g cukru kryształu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM

Beza

  • 6 białek
  • 250 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

ciasto

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 4 żółtka, 100
  • 100 g cukru
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g orzechów włoskich pokruszonych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej
  • 6
    3h 40min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Budyń
  1. Umieść w Closed lid motylek. Włóż wszystkie składniki w podanej kolejności: mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 2 żółtka , cukier, cukier waniliowy. Gotować 11min. 100 stopni obr.2-3. Po ugotowaniu budyń przełóż do miseczki i pozostaw do wystygnięcia. Budyń musi być gęsty.
  2. Ciasto
  3. - Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni

    - Do Closed lid włóż wszystkie składniki (oprócz dzemu i orzechów) w podanej kolejności. Ustawić czas ok.3 min. obroty 6 (aż powstanie kruche ciasto), pomagając kopystką zbierać ciasto ze ścianek naczynia.

    - Wyjmij ciasto, podziel na dwie równe części i włóż do foremek wyłożonych papierem o wym.20x30cm (lub w jednej dużej i podzielić po upieczeniu).

    - ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym na i zapiec 15 min. w temp. 175 stopni. Wyjmij placki i pozostaw do wystudzenia.

    - Naczynie umyj i dokładnie osusz.
  4. Beza
  5. - W Closed lid umieścić motylek, wlać 6 białek , szczypta soli i ubijać na sztywną pianę obroty 3-4, czas ok. 3 minuty. Może być dłużej, zależy od białek. Najlepiej nie ustawiać obrotów, ubijać do momentu , gdy piana będzie sztywna.

    - Gdy piana jest gotowa dodajemy stopniowo, aż do wykorzystania po jednej łyżce cukru pudru, ciągle ubijając obroty 3-4, czas do wykorzystania wszystkiego cukru.

    - Otworzyć Closed lid i dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać kopystką.
  6. Ciasto z bezą.
  7. - Wyjmij ubitą bezę na wcześniej upieczone ciasto i posyp pokruszonymi orzechami.

    - Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni i piec ok. 25 min. najlepiej z termoobiegiem.

    - Ciasto po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
  8. Krem
  9. - W Closed lid umieść motylek, wlóż pokrojone masło i utrzyj na pulchną masę obroty 3-4 czas ok. 1minuty.

    - Dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu, obroty 3-4, czas - do wyrobienia całego budyniu.

    - Na samym końcu dołożyć aromat rumowy lub amaretto.

    Krem wylożyć na jeden z placków i przykryć drugim.

    Gotowe ciasto wstawić do lodówki
  10. SMACZNEGO !!!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Budyń musi być koniecznie zimny, żeby się masło nie rozpuściło.!

Krem wykładaj na ostudzone placki !!!

Przepis można wykorzystać w TM5.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wszystko byłoby ok gdyby nie aż taka ilość...

    Zgłoszony przez Beti81 na kwietnia 26, 2019 at 07:06.

    Wszystko byłoby ok gdyby nie aż taka ilość mąki w kremie, testowalam różne Pychotki ale do kremu dawało się ok 4 łyżki mąki, tu idzie w sumie szklanka, masa wychodzi bardzo mączna, jak ubite ziemniaki 🙄🙄
    Niestety nam nie smakowała a robiłam naprawdę sporo pychotek i mam porównanie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło pycha dziękuje za przepis 😘

    Zgłoszony przez marta32 na stycznia 13, 2018 at 16:20.

    Ciasto wyszło pycha dziękuje za przepis 😘

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dla mnie czas pieczenia ciasta za krótki...ale...

    Zgłoszony przez anndmitr na października 30, 2017 at 11:23.

    dla mnie czas pieczenia ciasta za krótki...ale włożyłam jednoczesnie dwa placki wiec nastepnym razem włoże osobno.
    I oczywiscie wyrabialam 30 sek tmrc_emoticons.)
    Ale smak rewelacja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelka!!! Pychotka wyszła pychotkowo...

    Zgłoszony przez pokorka na grudnia 16, 2016 at 21:34.

    Przepis rewelka!!! Pychotka wyszła pychotkowo pyszna Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Spróbujcie zrobić ciasto

    Zgłoszony przez edusia68 na grudnia 31, 2015 at 09:03.

    Spróbujcie zrobić ciasto kruche - 30 sek., obr. 6. Przy 5min mocno wytapia się tłuszcz z masełka i powstaje gorący, tłusty ulepek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • UWIELBIAM PYCHOTKĘ, A TEN

    Zgłoszony przez monika30 na grudnia 23, 2015 at 14:04.

    UWIELBIAM PYCHOTKĘ, A TEN PRZEPIS JEST SUPER - NIE PRZESADZONY, TRADYCYJNY, CIASTO SUPERtmrc_emoticons.)))))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychaaaaa. W święta zrobiło

    Zgłoszony przez kajadv8 na kwietnia 18, 2015 at 18:01.

    Pychaaaaa. W święta zrobiło furrorę tmrc_emoticons.D 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne , krem puszysty

    Zgłoszony przez Doda2501 na lutego 9, 2015 at 12:40.

    Ciasto pyszne , krem puszysty . Super tmrc_emoticons.)

     Dorota

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czas poprawiony...

    Zgłoszony przez Córcia na września 25, 2014 at 13:17.

    Czas poprawiony...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda mega ciekawie ...

    Zgłoszony przez Beti67 na czerwca 16, 2014 at 23:00.

    Wygląda mega ciekawie tmrc_emoticons.)... Napewno spróbuję to zrobić Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Raczej błąd w pisaniu z tym

    Zgłoszony przez jerzaczka na kwietnia 18, 2014 at 09:19.

    Raczej błąd w pisaniu z tym czasem . To się da poprawić !

      Przez żołądek do serca .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest super! Znam

    Zgłoszony przez Asiak1 na kwietnia 17, 2014 at 12:31.

    Ciasto jest super! Znam przepis już od dawna, ale nie miałam odwagi robić go w TM. Dziękuję za "przełożenie go na język TM".  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo ciekawy tylko

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 17, 2014 at 03:53.

    Przepis bardzo ciekawy Big Smile tylko ten czas zarabiania ciasta -chyba wkradł się błąd 50min nie możliwe !

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chętnie wypróbuję Dzięki za

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 17, 2014 at 00:15.

    Chętnie wypróbuję tmrc_emoticons.) Dzięki za przepis.

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja palce lizać

    Zgłoszony przez jerzaczka na kwietnia 16, 2014 at 23:31.

    Rewelacja palce lizać

      Przez żołądek do serca .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze