3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ptysie z kremem


Wydrukuj:
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

Krem

  • 250 g masy kajmakowej waniliowej, gotowej
  • 250 g serka mascarpone

Ciasto:

  • 1 szczyptasoli
  • 4 jajka
  • 160 g mąki
  • 15 g cukru
  • 110 g masła
  • 200 g wody
  • 6
    1h 55min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Krem:
  1. Do czystego naczynia wkładamy składniki na krem. Miksujemy 1 minuta/obr. 3,5.

    Gotowym kremem nadziewamy ptysie przy pomocy szprycy. Możemy też przekroić ciastko na pół i przełożyć kremem.

  2. Ciasto:
  3. 1. Do Blokada naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło, cukier i sól, gotować 5 min/100 st.C./obr.1

    2. Dodać mąkę, wymieszać 20s./obr.4. Wyjąć Blokada naczynia miksującego z obudowy i odstawić w chłodne miejsce na 10 minut.

    3. Umieścić Blokada naczynia miksującego w obudowie, wymieszać obr. 5 - na wirujące noże przez otwór w pokrywie dodawać jajka, jedno po drugim. Po dodaniu ostatniego jajka mieszać kolejne 30 s./obr.5

    4, Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

    5. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać kule lub paski (w zależności od tego, czy robimy ptysie czy eklerki) w kilkucentymetrowych odstępach. Przed pieczeniem wilgotnymi palcami wygładzić wszystkie nierówności ciasta.

    6. Piec 20-25 minut w temp. 200 st. C lub do zrumienienia. Wyłączyć piekarnik i lekko uchyić drzwiczki na 10 minut, aby ciasto wyschło. Wyjąć blachę z piekarnika, odstawić ciastka do całkowitego wystygnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

polecam jednorazowe rękawy cukiernicze wykonane z foli.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • a jakie w smaku??  

    Zgłoszony przez Beatapanicz na września 24, 2015 at 18:11.

    a jakie w smaku??

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jajka 4 sztuki. Dziękuję za

    Zgłoszony przez rozalika na listopada 25, 2014 at 23:52.

    Jajka 4 sztuki.

    Dziękuję za zwrócenie uwagi. Już poprawiłam przepis. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, ile jajek trzeba

    Zgłoszony przez Asiak1 na listopada 24, 2014 at 10:52.

    Witam,

    ile jajek trzeba dodać? Zabrakło tej informacji w opisie składników.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze