3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Potica - słoweńskie ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 7 g drożdży, instant lub 15 g świeżych
  • 2 MT mleka
  • 1 MT oleju
  • 100 g cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • cukier waniliowy
  • Nadzienie:
  • 400 g orzechów, ( np. migdały bądź inne ulubione)
  • 4 białka
  • 1 łyżka rumu
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    1. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, mleko, cukier i cukier waniliowy. Podgrzać 1,5 min/ 37 st./ obr.1

    2. Dodać resztę składników i wyrabiać 2 min./Closed lid/Dough mode

    3. Ciasto wyłożyć do innego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

    Masa orzechowa:

    1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy i drobno zemleć 20 sek./ obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.

    Naczynie miksujące umyć i dokłanie osuszyć.

    2. Przy pomocy motylka ubić białka na pianę 3 min./ obr.3-4.

    3. Do ubitej piany dodać zmielone orzechy, rum, miód, cynamon i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszać.

    Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem a następnie po całości rozsmarować masą orzechową. zwijać jak makowiec. Piec zawinięte w pergamin jak makowiec bądź w okrągłej tortownicy z kominem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180 st. 50 minut. Aby skórka za bardzo się nie spiekła można przykryć ciasto folią aluminiową 15 minut przed końcem pieczenia.

    Smacznego!

    przepis zaczerpnięty z www.kotlet.tv

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jeszcze go nie robiłam ale

    Zgłoszony przez Pippi na listopada 4, 2011 at 18:55.

    Jeszcze go nie robiłam ale wygląda cuuudownie. Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeszcze go nie robiłam ale

    Zgłoszony przez Pippi na listopada 4, 2011 at 18:55.

    Jeszcze go nie robiłam ale wygląda cuuudownie. Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • droga Lidien, właśnie o taki

    Zgłoszony przez mamuta na sierpnia 16, 2011 at 10:28.

    droga Lidien, właśnie o taki przypis (jak ten u dołu) mi chodziło.Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis był testowany w

    Zgłoszony przez lidien na sierpnia 12, 2011 at 05:14.

    przepis był testowany w thermomixie i dlatego wstawiłam go na przepisownię. nie miałam możliwości zrobienia zdjęcia i go nie wstawiałam, dopóki nie otrzymałam takiej prośby

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rozumiem,że internet mamy po

    Zgłoszony przez mamuta na sierpnia 11, 2011 at 21:27.

    Rozumiem,że internet mamy po to, aby z niego korzystać, też często wyszukuję przepisów i je wypróbowuję. Ten przepis znam z innego portalu, szkoda,że to zdjęcie też znam z tego portalu. Myślę,że mogłabyś się pofatygować,upiec to ciasto i zrobić zdjęcie własnego wyrobu, a nie kraść czyjeś. tmrc_emoticons.|

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • proszę bardzo

    Zgłoszony przez lidien na sierpnia 10, 2011 at 16:25.

    proszę bardzo tmrc_emoticons.)

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi ciekawie - czekamy na

    Zgłoszony przez Mixi na sierpnia 10, 2011 at 08:35.

    Brzmi ciekawie - czekamy na zdjęcie tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze