3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pomarańczowiec


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Pomarańczowiec

Ciasto

  • 3 duże pomarańcze
  • 15 jaj
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżki kakao
  • 15 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mielonych orzechów

masa kawowo-orzechowa

  • 3 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • 2 kostki masła
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki orzechów mielonych

polewa czekoladowa

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka mleka
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do Closed lid włożyć orzechy włoskie zmielićCounter-clockwise operation 7sek.obr.7. Odłożyć 3 łyżki orzechów. Pomarańcze w calości ugotować dzień wcześniej przez 10 min. Ostudzone zemleć Counter-clockwise operation10 sek.obr.5 zgarnąć kopystką i potem Counter-clockwise operation20sek.obr 7 dodawać stoniowo cukier. Przełożyć do innego naczynia (te czynności można zrobić dzień wcześniej). Białka ubić z cukrem przy pomocy motylka 2,5 min Counter-clockwise operation obr.4, stopniowo dodawac zółtka. Ustawićczas 5 minut, obr.2 i dodawać stopniowo pozostałe składniki na końcu dodając orzechy i pomarancze. Jesli ciasta jest za dużo (w zalezności od wielkosci pomarańczy) należy je przełożyc do miski i lekko wymieszać z orzechami i pomaranczami poza termomiksem. Upiec 3 jednakowe placki oddzielnie 180 stopni ok. 25min. Ciasta będą miękki dlatego należy je zdjąć z papieru do pieczenia dopiero po ostudzeniu. Palcki najlepiej przygotowac sobie dzień wcześniej, tak by masa, którą będziemy przekładać nie wsiąkła w ciasto.
  2. Masa
    Jajka z cukrem ubić przy pomocy motylka Counter-clockwise operation 3min. 40 stopni, obr.3. Przełożyć do innej miseczki. Do Closed lid włożyć masło i utrzeć na pulchną masę dodając stopniowo rozpuszczoną w 2 łyżeczkach wody kawę rozpuszczalną iorzechy. Dla smaku można dodać odrobinę mocnego alkoholu. Masę połączyć z jajkami. Jesli wyjdzie za rzadka by ją rozprowadzić na cieście nalezy ją schłodzić w lodówce.
    Placki przełożyc masą. Na wierzch polać czekoladą
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis pochodzi z książki "Ciasta siostry Anazstazji" przerobiony na TM. Zmiast masła do masy można dodać serek mascarpone


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy