Składniki
0 porcja/porcje/porcji
PIANA
- 5 białek
- 220 gramów cukru
- 1 kisiel truskawkowy
300-400 gramów agrestu
CIASTO
- 450 gramów mąki
- 240 gramów margarny
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do peczenia
- 3 łyżki śmietany
-
6
1h 30min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do"Blokada naczynia miksującego" i wyrabiamy najpierw 20 s obroty 4 potem 1 min "Ciasto" Ciasto dzielimy na 2 części (1/4; 3/4). Mniejszą wkładamy do zamrażalnika, większą rozwałkowujemy, wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (25x34 cm).
Agrest myjemy, osuszamy i rozdrabniamy w "Blokada naczynia miksującego" wg uznania ( u mnie 5 s obroty 5). Wykładamy na ciasto.
Myjemy i dokładnie osuszamy "Blokada naczynia miksującego" . Zakładamy motylek i ubijamy białka obr. 3,5 około 1 min, ustawiamy obroty 3,5 i ubijamy dalej wsypując cukier i kisiel. Pianę wykładamy na agrest i równomiernie rozsmarowujemy. Na wierzch ścieramy resztę cista na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach C
Ciepły placek możemy posypać cukrem pudrem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Myślę że to ciasto można zrobić również z wiśniami czy innymi owocami sezonowymi ale raczej kwaśnymi
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobre,nic dodać, nic ująć
Bardzo dobre,nic dodać, nic ująć
Bardzo pyszne ciasto!!! POLECAM!!!
Bardzo pyszne ciasto!!! POLECAM!!!
joaren
Ciekawy przepis napewno
Ciekawy przepis napewno wypróbuję gdyz mam agrest w ogródku . Pozdrawiam