Składniki
3 kawałek/kawałki/kawałków
Lukier
- 400 g cukru pudru
- 2 białka jajek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 225 g melasy trzcinowej
- 125 g Miękkiego masła
- 2 łyżeczki kakao
- 125 g cukru
- 400 g mąki, + dodatkowa porcja
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wymieszać 1 min/obr.4. Ciasto wyłożyć, zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 dni.
2. Po dwóch dniach dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na porcje. Każdą na stolnicy oprószonej mąką wałkować na grubość ok. 3 mm. Foremkami różnej wielkości powycinać z ciasta gwiazdki. Połowę ciastek ułożyć na przygotowanych blachach.
3. Kolejno wstawiać blachy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 st. C. Piec 10-12 minut. Ciastka wyciągnąć z piekarnika, chwilę trzymać je jeszcze na blasze, po czym razem z papierem zdjąć z blachy i odstawić do ostygnięcia.
4. Zrobić lukier.
Na środek każdej gwiazdki nakładać łyżeczką lukier. Układać ciastka jedno na drugim, od największego do najmniejszego, lekko dociskając. W ten sposób z upieczonych ciastek powinny powstały dwie lub trzy choinki. Z pozostałego lukru zrobić na choinkach dekoracyjne sopelki. Szprycę cukierniczą napełnioną lukrem przykładać do rogów gwiazdek. Wyciskać małe porcje lukru jednocześnie ciągnąc słodką masę do dołu, by powstały sopelki.
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Pierniki:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Pierniczki można upiec 2-3 tygodnie przed świętami i przechowywać je w szczelnie zamykanym naczyniu lub puszce. Oprócz gwiazdek można wycinać inne kształty i dekorować upieczone ciasteczka w dowolny sposób
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz