3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Piernikowe choinki


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

3 kawałek/kawałki/kawałków

Lukier

  • 400 g cukru pudru
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 225 g melasy trzcinowej
  • 125 g Miękkiego masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 125 g cukru
  • 400 g mąki, + dodatkowa porcja
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Pierniki:
  1. 1.  Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wymieszać 1 min/obr.4. Ciasto wyłożyć, zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 dni.

    2.  Po dwóch dniach dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na porcje. Każdą na stolnicy oprószonej mąką wałkować na grubość ok. 3 mm. Foremkami różnej wielkości powycinać z ciasta gwiazdki. Połowę ciastek ułożyć na przygotowanych blachach.

    3. Kolejno wstawiać blachy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 st. C. Piec 10-12 minut. Ciastka wyciągnąć z piekarnika, chwilę trzymać je jeszcze na blasze, po czym razem z papierem zdjąć z blachy i odstawić do ostygnięcia.

  2. 4. Zrobić lukier. 

    Na środek każdej gwiazdki nakładać łyżeczką lukier. Układać ciastka jedno na drugim, od największego do najmniejszego, lekko dociskając. W ten sposób z upieczonych ciastek powinny powstały dwie lub trzy choinki. Z pozostałego lukru zrobić na choinkach dekoracyjne sopelki. Szprycę cukierniczą napełnioną lukrem przykładać do rogów gwiazdek. Wyciskać małe porcje lukru jednocześnie ciągnąc słodką masę do dołu, by powstały sopelki.  

     

     

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pierniczki można upiec 2-3 tygodnie przed świętami i przechowywać je w szczelnie zamykanym naczyniu lub puszce. Oprócz gwiazdek można wycinać inne kształty i dekorować upieczone ciasteczka w dowolny sposób


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy