3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Piernik z marchwi w sosie szodon


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

Sos szodon

  • 60 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 250 g bialego wina wytrawnego, szklanka
  • otarta skórka z pomarańczy

Piernik

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 50 g Migdałów
  • 50 g orzechów laskowych
  • 15 g przyprawy do pierników
  • szczypta soli
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 150 g oleju
  • 300 g brązowego cukru
  • 300 g mąki
  • 800 g marchwi obranej, pokrojonej na kawałki
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Sos szodon
  1. Zółtka z cukrem mieszamy 10s/obr.3.5, następnie zakładamy na noże motylek i ubijamy masę jajeczną 10min/70st/obr.3 z założoną miarką.

  2. Po upływie 5 minut na pokrywę naczynia delikatnie lejemy gorące wino i dodajemy skórkę pomarańczową. Sosem polewamy kawałki ostudzonego piernika.

  3. Piernik
  4.  Orzechy i migdały mielimy 3s/obr.7

    i przekładamy do dużej misy.

  5. Marchew wrzucamy w 2 centymetrowych kawałkach do TM i miksujemy 10s/obr.7 , nastepnie przekładamy do misy z orzechami.

  6. Olej i cukier mieszamy 10s/obr.4, następnie dodajemy jajka i lekko ubijamy 20s/obr 3.5. Do masy dadajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sół, przyprawę, cukier waniliowy i mieszamy 20s/obr.3.5 , kopystką zgarniamy ciasto ze ścianek naczynia i miksujemy jeszcze 3s/obr. 3.5.

  7. Do ciasta dodajemy marchewkę z orzechami i mieszamy przy pomocy kopystki 1min/obr 4.

  8. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Sos szodon można podawać na ciepło lub zimno.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy