3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki


Wydrukuj:
4

Składniki

60 porcja/porcje/porcji

lukier

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

karmel

  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 przyprawa do pierników
  • 1 łyżeczek sody oczyszczonej
  • 1 ŻÓŁKO
  • 2 jajka
  • 125 g margaryny
  • 120 g cukru
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 700 g mąki
  • 200 g miodu
  • 6
    12h 11min
    Czas całkowity 12h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. Do naczynia wkładamy margarynę pokrojoną na kawałki oraz miód. Rozpuszczamy 3min/obr.3/80st.

    Dodajemy przyprawę oraz karmel.

    Uwaga, jeżeli karmel się skarmelizuje należy podnieść temperaturę i zwiększyć obroty w celu rozbicia grudek.

    Przekładamy do innego naczynia, studzimy.

    Zakładamy motylek, ubijamy jajka i białko 3min/obr.4.

    Po 2 minutach dodajemy cukier i ostudzoną masę.

    Zdejmujemy motylek, dodajemy mąkę i śmietanę, sodę, proszek do pieczenia wyrabiamy 3min/Closed lid/Dough mode

     

  2. chłodzenie
  3. Wyjmujemy ciasto z naczynia na folię spożywczą i zawijamy w nią.

    Wkładamy do lodówki na noc.

    Ciasto może wydawać się rzadkiw,ale przez noc stężeje.

  4. Wałkowanie
  5. Na opruszoną mąką stolnicę wykładamy po kawałku ciasta, wałkujemy na grubość 3-4mm

  6. Formowanie ciasteczek
  7. Wycinamy foremkami cisteczka, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 11-13min,aż się zarumienią.

    Po wystygnięciu lukrujemy. 

  8. Lukier
  9. Ubić białko. Założyć motylek 4min/obr.4. Po 3 minutach dodać cukier(ja dodałam 150g). Następnie sok z cytryny.

    Można wylewać z naczynia z małe tależyki i barwić na kolory.

  10. Lukrowanie
  11. Każdy piernik macczać w lukrze. nadmiar zebrać. Rozkładać do wyschnięcia. Ozdobić wg uznania.

    Jeżeli chcesz mieć miękkie pierniczki od razu trzeba włożyć do pudełka, w którym je przechowujemy połówkę jabłka ze skórką. Poza tym będą miały piękny jabłkowy zapach.

    Smacznego

  12. karmel
  13. Wodę i cukier rozpuszczamy w garnuszku do osiągnięcia złoto-brązowego  koloru

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy