3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki na choinkę


Wydrukuj:
4

Składniki

mieszanka przypraw

  • 3 łyżki goździków, mielonych, (można zmielić w TM 15sek/Turbo)
  • 3 łyżki cynamonu, mielonego
  • 3 łyżki imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 łyżki kardamonu, mielonego, (można zastąpić zielem angielskim)
  • 2 łyżki pieprzu, mielonego
  • 1 łyżki kawy, rozpuszczalnej

ciasto

  • 250 gramów masła, lub smalcu
  • 500 gramów miodu, lub melasy trzcinowej
  • 500 gramów cukru
  • 50 gramów kakao naturalnego
  • 1000 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 125 gramów mleka, opcjonalnie
5

Przygotowanie

  1. Wymieszać dobrze, ewentualnie zmielić w TM, wszystkie przyprawy umieścić w naczyniu, 20 sek/obr. 10. Przełożyć do suchej miski.

  2. W naczyniu umieścić: masło, miód, cukier, podgrzewać 5-6 min./60 st./obr.2. Następnie dodać mieszankę przypraw, kakao, zamieszać: 10-15 sek. / obr.4. 

    W dużej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajka i wystudzoną masę z TM, stopniowo mieszać, najlepiej zagniatając, jeśli jest za twarde, dodać mleko. Dobrze wyrobione ciasto odchodzi od miski i jest dość elastyczne. 

    Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 3-4 tygodnie. Wałkować, wykrawać ciasteczka, piec 5-10 minut w 200 stopniach. Na ciepło można zrobić w nich wykałaczką dziurki do powieszenia na wstążce, na choince. Po 4-5 dniach są najlepsze do jedzenia, przechowywać w zamkniętym słoiku lub puszce. 

    Można zrobić dowolne kształty, a nawet domki z piernika (posklejać Białym lukrem do pierników)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A ja z synem robiłam z innego

    Zgłoszony przez Jolanta Bakłażec na grudnia 21, 2015 at 13:09.

    A ja z synem robiłam z innego przepisu i.......kamienie. Po Świętach wypróbuję Twój. Ale już dziś dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze