3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pastiera neapolitanska wielkanocna (pastiera napoletana)


Wydrukuj:
4

Składniki

duza porcja

  • 150 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • 2 jaja kurze
  • wanilia, mielona
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 470 gramów mąki tortowej
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia

nadzienie

  • 500 gramów twaróg śmietankowy, najlepiej owczego miekkiego
  • 1 słoiki grano cotto (gotowanej pszenicy), 500 gr
  • 200 gramów mleka
  • 200 gramów cukru
  • 40 gramów maślanka
  • olejek pomaranczowy
  • 5 jaj
  • 100 gramów skòrek kadryzowanych pomaranczowych, pini, lub co kto lubi
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  ciasto: zmiksowac maslo i cukier: 10 sek / obr 5-6; dodac reszte skladnikòw: 10-15 sek / obr 4-6. Wyjac, zawinac, wlozyc do lodòwki. Nadzienie: gotowac ziarna, mleko i maslo: 10 min / 100° / Counter-clockwise operation / Gentle stir setting; wyjac, przelozyc do miseczki, wystudzic. Zalozyc motylek, ubic cukier i jajka: 3 min / 37° / obr 2-3: dodac twaròg- kilka sek / obr 2-3; dodac skòrki, rodzynki, itp. - kilka sek / obr 2-3. Dodac wystudzona pszenice- kilka sek / obr 3. Wylozyc na blaszke ciasto, na to nadzienie. Porobic paski z ciasta i udekorowac. Piec 1h temp. 150-170°.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

 Przechowywac w lodòwce; najlepiej 2 dni i dopiero wtedy spozywac. Jest najlepszatmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  •  Jak sie znajdzie juz gotowa

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 7, 2012 at 00:52.

     Jak sie znajdzie juz gotowa w sloiku, to jeszcze lepiej, ale podam przepis,jak ja ugotowac. Pszenicy nie czuc wcale, a w smaku jest ciup podobne do sernika tmrc_emoticons.) Pychotatmrc_emoticons.p  Robie ja tylko raz na rok, na Wielkanoc.

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy i niespotykany

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 7, 2012 at 00:44.

    Bardzo ciekawy i niespotykany u nas przepis. Bardzo dużo tej pszenicy, aż 1/2 kg? Jak to wszystko potem smakuje? Czy ta pszenica jest wyczuwalna? Już na święta nie zrobię, ale potem wypróbuję.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze