Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- połówki migdałów obranych ze skórki
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
1.Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki z wyjatkiem migdałów,wymieszać 40 sek/obr 5.Z ciasta uformować kulę,włożyć na 30 min. do lodówki.
2.Nagrzać piekarnik do 180 st.C
3.Ciasto rozwałkować,formować ciastka w kształcie palców,w miejsce paznokci wciskać migdały.
4.Piec na złoty kolor.
-----SMACZNEGO-----
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWlasnie zrobilam i niestety rozplynely sie w smaku...
Wlasnie zrobilam i niestety rozplynely sie w smaku takie sobie. W zeszlzm roku robilam z innego przepisu bez TM i bzlz lepsze a przede wszstkim trzymaly fason.
Ja po waszych komentarzach od razu dodałam mniej...
Ja po waszych komentarzach od razu dodałam mniej masła mianowicie 150g i nic sie nie rozwaliło
wyszły dobre ale bez szału. Raczej bardziej wygląd niż smak polecam. Zgodzę się z poprzednim komentarzem, że przydałby sie okstrakt z wanilii lub jakis inny aromat. W każdym razie na bal haloween'owy w sam raz !
moje tez sie rozplynely,cos nie tak z przepisem
moje tez sie rozplynely,cos nie tak z przepisem
Pomysł superrr, tak straszne, że aż fajne! Ale...
Pomysł superrr, tak straszne, że aż fajne! Ale w przepisie jest stanowczo zbyt duzo tłuszczu i z paluchów robią się w piekarniku serdelki... albo paluchy wiedźmy z gigantyczną nadwagą
koniecznie więcej mąki a mniej masła. moim zdaniem przydałby się też jakis aromat albo przynajmniej ekstrakt z wanilii, bo samo kruche ciasto jest trochę nijakie w smaku... nawet w wersji z migdałami przylepianymi na "krwawy" dżem
i polecam robić długie (dłuższe niż normalny ludzki palec) i wąskie (też węższe od ludzkiego palucha - taki 1 cm średnicy będzie w sam raz) wałeczki, wtedy paluchy wychodzą realistyczne. i migdały trzeba w tego palucha wbić - żeby były osadzone w palcu jak... nooo jak normalne paznokcie i nie zlazły z palucha podczas pieczenia
Ten przepis to strata czasu i pieniędzy na...
Ten przepis to strata czasu i pieniędzy na produkty! Pierwsza sprawa, to ciasto jest ciężko uformować nawet w papierze woskowym. Druga sprawa, to paluchy w trakcie pieczenia rozpływają się. Proporcje do bani. Niektórych nawet Thermomix w kuchni nie uratuje 😝
rewalcja !
rewalcja !
Zrobiłam na Halloween
Zrobiłam na Halloween pierwszy raz i wyszły rewelacyjne! Te migdały jako paznokcie dodały niezły efekt. Sa bardzo dobre w smaku dlatego za 2 dni wykorzystaliśmy przepis i zrobiliśmy ciasteczka w różnych kształtach tutaj działała wyobraźna dzieci. Pomysł rewelacyjny
Moje też sie " rozjechały" ,
Moje też sie " rozjechały" , w smaku bardzo dobre, ale nie było tego oczekiwanego efektu , może faktycznie za dużo masła.
Witam, wczoraj robiłam z
Witam,
wczoraj robiłam z dziećmi i klęska
ciasto w piekarniku się "rozjechało" i wyszły płaskie. Tak jakby było za dużo masła w stosunku do mąki. W smaku pyszne i dużo zabawy było a to najważniesze. Moje łasuchy i tak zjedzą 
nie,no.trzeba zrobic!!!
nie,no.trzeba zrobic!!!
świetny pomysł, bedę próbować
świetny pomysł, bedę próbować , może uda się zrobić takie paluchy
Przepis wydrukowany i jutro
Przepis wydrukowany i jutro zrobie dla córki na PARTY
.Super pomysł
Przepis dodany do
Przepis dodany do wypróbowania
Paluszki są super. Mam nadzieję, że moje też tak ładnie wyjdą 
No nie....wytrzymam ale
dana08