3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pączki serowe / pączusie twarogowe


Wydrukuj:
4

Składniki

22 porcja/porcje/porcji

Pączki serowe / pączusie twarogowe

  • 100 gramów twarogu półtłustego, pokruszonego
  • 1 jajka
  • 1 łyżek jogurtu naturalnego
  • 60 gramów cukru
  • 50 gramów masła
  • 180 gramów mąki pszennej, typ 500/550
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia, płaska

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia TM wkładamy jajko, cukier, twaróg i jogurt. Mieszamy 1 min 40 sek obr. 4.
    Dodajemy masło pokrojone w kawałki. Mieszamy 20 sek. obr. 4.
    Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy 40 sek. obr. 2,5.
  2. Wlewamy olej do garnka, dość sporo, aby pączki swobodnie wypływały podczas smażenia nie leżąc na dnie garnka. Garnek z olejem ustawiamy na palnik i podgrzewamy do smażenia ale nie za mocno aby się pączki nie paliły (ja na płycie elektrycznej w skali 1-6 ustawiłam poziom 4).
  3. Ciasto wykładamy na opruszoną mąką stolnicę. Podsypujemy mąką.

    Ciasto dzielimy na mniejsze, wygodne do wałkowania porcje.

    Wałkujemy podsypane mąką na grubość ok 0,5 cm.

    Wykrawamy krążki. Najlepiej smażą się oponki, czyli wykrawamy dużą szklanką a następnie kieliszkiem wykrawamy środek. Powstaną dwa rozmiary pączków.
  4. Na rozgrzany olej wrzucamy pączki, maksymalnie tyle aby po wypłunięciu nie sklejały się, tak aby każdy pączuś swobodnie pływał w oleju.

    Obsmażamy pączusie na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem.
  5. Mi wyszły 22 pączusie - 11 oponek i 11 małych kuleczek.

    Są pyszne! Smacznego! tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Im większe i grubsze krążki, tym dłużej trzeba smażyć aby nie były surowe w środku, ale przez to spieką się mocno z wierzchu. Dlatego warto robić mniejsze pączusie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy