3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pączki bezglutenowe


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 80 g cukru
  • 60 g drożdży świeżych
  • 360 g mleka roślinnego lub krowiego
  • 4 żółtka
  • 24 g babki jajowatej, mielonej
  • 80 g roztopionego masła
  • 260 g mąki ryżowej, białej
  • 260 g skrobia ziemniaczana
  • 2 łyżki spirytus rektyfikowany 96%
  • 200 g marmolada różana, lub wieloowocowa
  • 1.5 litra oleju

Lukier

  • 200 g cukru
  • 2 białka jaja kurzego
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać drożdże, mleko, żółtka, mieloną babkę jajowatą i masło, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 3.
  2. Dodać mąkę ryżową i ziemniaczaną, wyrobićCiasto/2 min·
  3. Dodać spirytus, wyrobićCiasto/1 min.
  4. Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30-60 min).
  5. Ciasto podzielić na 12 kawałków. Z 2 kawałków oformować po kole o grubości od 1.5-2 cm. Na pierwszym krążku położyć łyżeczkę marmolady i przykryć drugim krążkiem ciasta. Szklanką odciąć nadmiar ciasta, w dłoniach ukulać pączka, ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Kolejnego pączka przygotować formując jeden krążek z odciętego ciasta, a drugi zabierając z poporcjowanego na samym początku ciasta.
  6. Na kuchence w garnku rozgrzać olej. Pączki smażyć na gorącym oleju, aż się zarumienią, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć na złocistobrązowy kolor. Pączki wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik.
  7. Pączki można polukrować gdy są jeszcze ciepłe lub podawać po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem.
  8. Lukier
  9. Do naczynia miksującego wsyp cukier, zmiel 20 s/obr.10.
  10. Dodaj białka i wymieszaj 20 s/obr.6
  11. Ciepłe pączki maczaj w lukrze i podawaj po wystudzeniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Oleju do smażenia nie należy zbyt mocno rozgrzewać, gdyż pączki spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Fanka Thermomixa: Dziękuję, kupię babkę...

    Zgłoszony przez Babcia5 na lutego 22, 2022 at 08:58.

    Fanka Thermomixa: Dziękuję, kupię babkę jojowatą

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babcia5:Gwarancję, że pączki wyjdą idelane...

    Zgłoszony przez Fanka Thermomixa na lutego 22, 2022 at 07:08.

    Babcia5:Gwarancję, że pączki wyjdą idelane daje właśnie babka jajowata. Gdybym jej nie miała to zaryzykowałabym z mielonym siemieniem lnianym. Ale nie robiłam w ten sposób, więc nie daję gwarancji sukcesutmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, mam pytanie: Nie mam babku jojowatej - co...

    Zgłoszony przez Babcia5 na lutego 17, 2022 at 16:58.

    Witam, mam pytanie: Nie mam babku jojowatej - co można dodać zamiennie? Nasiona chia, babka płesznik, młody jęczmień?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze