3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Nietypowy METROWIEC


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

KREM

  • sok z połowy cytryny
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 0,75 litra mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g cukru kryształu
  • 259 g masła, (zimne)

POLEWA

  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki wody ciepłej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao

CIASTO CIEMNE

  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g Mąki pszennej typ 500-550
  • 8 łyżek wody ciepłej
  • 8 łyżek oleju
  • 150 g cukru kryształu
  • 4 żółtka kurze
  • 1 mała szczypta soli
  • 4 białka z jajek kurzych

CIASTO JASNE

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do piecznia
  • 190 g Mąki pszennej typ 500-550
  • 8 łyżek wody ciepłej
  • 8 łyżek oleju
  • 150 g cukru kryształu
  • 4 żółtka kurze
  • 1 mała szczyota soli
  • 4 białka z jajek kurzych
5

Przygotowanie

    CIASTO JASNE
  1. W czystym i suchym naczyniu miksującym umieść motylek. Wlej 4 białka odzielone od żółtek. Wrzuć małą szczyptę soli.(obroty 3-4, czas ok. 3,5 min.) Ubijamy białka na sztywną pianę. Po ubiciu przekładamy je do miski i bez mycia naczynia przystępujemy do kolejnego kroku.

     

  2. Do naczynia miksującego z motylkiem dodaj 4 żółtka z jajek kurzych, 150 gram cukru kryształu i 8 łyżek wody. (obroty 3, czas ok. 2 min.) Ucieramy ... Podczas ucierania dodajemy 8 łyżek oleju. Dalej dodajemy 190 gram mąki zmieszanej z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia (ucieramy jeszcze 2 min. obroty 3).

     

  3. Przekładamy ciasto do miski i delikatnie łączymy ubitą pianę z białek z ciastem. Dodając po jednej łyżce piany do ciasta (nie odwrotnie) i delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (np. 25 cm na 25 cm) z papierem do pieczenia na dnie. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni.

    Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozwól aby ciasto wystygło. Schłodzone wyjmij z piekarnika, wyjmij z blachy wraz z papierem i odłóż aby odpoczęło.

  4. KREM BUDYNIOWY
  5. Wszystkie składniki oprócz masła umieszczamy w naczyniu miksującym z motylkiem. (obroty 2, temp. 90 stopni, czas ok. 7 min.) Przelewamy do miseczki, zawijamy folia i pozostawiamy do schłodzenia.

  6. Schłodzony krem łączymy z masłem.W naczyniu miksującym umieść motylek, wrzuć masło pokrojone w kostkę. Ucieramy (obroty 3, czas 20 sek.). Otwórz pokrywę naczynia miksującego i kopystką zrzuć masło z brzegów naczynia. Do puszystego masła dodajemy stopniowo schłodzony krem. Łączymy w jednolitą masę (obroty 3, czas 1 min.)

    Krem przełóż do miseczki zawiń folią i umieść w lodówce do schłodzenia.

  7. POŁĄCZENIE CIAST
  8. Ciasto jasne jak i ciemne kroimy na pasy ok. 3cm.

  9. Dalej składamy z nich warstwy na przemian. Podkładamy folię. Każdy element przekładamy kremem tak aby najpierw połączyć pasy w warstwę i przechodzimy do drugiej warstwy. Pasy ciasta układamy naprzemiennie (ciemne, jasne - w szachownicę). Kremu dodajemy mało, aby nie było go zbyt dużo między ciastem bo i tak przy formowaniu nadwyżka się wyciśnie. Po ułożeniu wszystkich warstw (tutaj można stworzyć swoją kompozycje tmrc_emoticons.) ) zawijamy ciasto szczelnie folią, formujemy aby było równe i umieszczamy w lodówce na 3-4 godziny.

    Po tym czasie można przygotować polewę.

    Umieść wszystkie składniki w naczyniu miksującym. (obroty 3, czas 3 min, temp. 37 stopni.)

     

     

  10. Polewę też trzeba lekko schłodzić przed polewaniem ciasta. Polewamy nią ciasto z góry i boki. Można udekorawać np. kokosem. Odczekać aby polewa się schłodziła całkowicie i przysątpić do degustacji.Smacznego.

  11. CIASTO CIEMNE
  12. W czystym i suchym naczyniu miksującym umieść motylek. Wlej 4 białka odzielone od żółtek. Wrzuć małą szczyptę soli.(obroty 3-4, czas ok. 3,5 min.) Ubijamy białka na sztywną pianę. Po ubiciu przekładamy je do miski i bez mycia naczynia przystępujemy do kolejnego kroku.

    Do naczynia miksującego z motylkiem dodaj 4 żółtka z jajek kurzych, 150 gram cukru kryształu i 8 łyżek wody. (obroty 3, czas ok. 2 min.) Ucieramy ... Podczas ucierania dodajemy 8 łyżek oleju. Dalej dodajemy 160 gram mąki zmieszanej z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia i 3 płaskimi łyżkami kakao . (ucieramy jeszcze 2 min. obroty 3).

    Tak jak w przypadku jasnego ciasta, to też delikatnie łączymy z ubitą wcześniej pianą.

  13. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia z papierem do pieczenia na dnie. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni.

    Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozwól aby ciasto wystygło. Schłodzone wyjmij z piekarnika, wyjmij z blachy wraz z papierem i odłóż aby odpoczęło.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto chyba popularne tym razem w nowej odsłonie. Bardzo dobra pozycja dla ceniących wyzwania i ciekawy efekt wizualny tmrc_emoticons.-)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witaj Sławku ! Znam to ciasto

    Zgłoszony przez monika6500 na stycznia 18, 2015 at 06:35.

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Witaj Sławku ! Znam to ciasto bardzo dobrze, ale pod nazwą "szachownica". tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19">

    smileys Do tej pory robiłam w sposób tradycyjny ,ale teraz mam szansę przyspieszyć swoje działania dzięki Twojemu przepisowi na TM smileys Dzięki !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze