Tu jesteś:
4
Składniki
24 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 500 gramy mleka
- 100 gramy oleju
- 400 gramy cukru
- 2 jajka
- 540 gramy mąki
- 2 łyżeczki Soda oczyszczona
- 2-3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- 50 gramy kakao
- 280 gramy konfitury, 2 słoiczki (śliwka lub czarna porzeczka)
Polewa
- 3 łyżki mleka
- 50 gramy cukru
- 120 gramy masła
- 4 łyżki kakao
-
6
1h 20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180 st.C
- Mleko, olej, cukier, jaka, mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao - wymieszać w
"Blokada naczynia miksującego" - 1 min. / obr. 5
- Dodać 1 słoiczek konfitury - wymieszać 20s. /
"Obroty wsteczne" / obr. 4
- Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy
- Na masę wyłożyć punktowo kolejny słoiczek konfitury i delikatnie wmieszać go widelcem w surowe ciasto
- Piec przez 50-60 min.
- Mleko i cukier włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" i wymieszać lekko podgrzewając - 2-3 min. / 37 st.C / obr. 4-5
- Do
"Blokada naczynia miksującego" dodać masło - ustawić: 2 min. / 37st.C / obr. 4-5
- Na koniec dodać kakao i wymieszać na obr. 4-5
- Polewę wylać na upieczone ciasto
Ciasto
Polewa
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Do surowej masy można dodać bakalie
Gotowe ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami
Potrzebne akcesoria:
Blacha o wymiarach zbliżonych do 40/25/6
Papier do pieczenia
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzStrasznie dużo cukru, połowa tej porcji...
Strasznie dużo cukru, połowa tej porcji wystarczy. Szybkie i smaczne ciasto, wilgotne. Polecam