thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 20/08/20

Składniki

Ciasto

  • 500 gramy mleka
  • 100 gramy oleju
  • 400 gramy cukru
  • 2 jajka
  • 540 gramy mąki
  • 2 łyżeczki Soda oczyszczona
  • 2-3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
  • 50 gramy kakao
  • 280 gramy konfitury, 2 słoiczki (śliwka lub czarna porzeczka)

Polewa

  • 3 łyżki mleka
  • 50 gramy cukru
  • 120 gramy masła
  • 4 łyżki kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C
  2. Mleko, olej, cukier, jaka, mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao - wymieszać w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" - 1 min. / obr. 5
  3. Dodać 1 słoiczek konfitury - wymieszać 20s. / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. 4
  4. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy
  5. Na masę wyłożyć punktowo kolejny słoiczek konfitury i delikatnie wmieszać go widelcem w surowe ciasto
  6. Piec przez 50-60 min.
  7. Polewa
  8. Mleko i cukier włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wymieszać lekko podgrzewając - 2-3 min. / 37 st.C / obr. 4-5
  9. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać masło - ustawić: 2 min. / 37st.C / obr. 4-5
  10. Na koniec dodać kakao i wymieszać na obr. 4-5
  11. Polewę wylać na upieczone ciasto

Porady

Do surowej masy można dodać bakalie
Gotowe ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami

Potrzebne akcesoria:

Blacha o wymiarach zbliżonych do 40/25/6
Papier do pieczenia

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Murzynek błyskawiczny z polewą (wilgotny)

Wydrukuj:

Komentarze