3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Murzynek błyskawiczny z polewą (wilgotny)


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 500 gramy mleka
  • 100 gramy oleju
  • 400 gramy cukru
  • 2 jajka
  • 540 gramy mąki
  • 2 łyżeczki Soda oczyszczona
  • 2-3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
  • 50 gramy kakao
  • 280 gramy konfitury, 2 słoiczki (śliwka lub czarna porzeczka)

Polewa

  • 3 łyżki mleka
  • 50 gramy cukru
  • 120 gramy masła
  • 4 łyżki kakao
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C
  2. Mleko, olej, cukier, jaka, mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao - wymieszać w Closed lid - 1 min. / obr. 5
  3. Dodać 1 słoiczek konfitury - wymieszać 20s. / Counter-clockwise operation / obr. 4
  4. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy
  5. Na masę wyłożyć punktowo kolejny słoiczek konfitury i delikatnie wmieszać go widelcem w surowe ciasto
  6. Piec przez 50-60 min.
  7. Polewa
  8. Mleko i cukier włożyć do Closed lid i wymieszać lekko podgrzewając - 2-3 min. / 37 st.C / obr. 4-5
  9. Do Closed lid dodać masło - ustawić: 2 min. / 37st.C / obr. 4-5
  10. Na koniec dodać kakao i wymieszać na obr. 4-5
  11. Polewę wylać na upieczone ciasto
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do surowej masy można dodać bakalie
Gotowe ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami

Potrzebne akcesoria:

Blacha o wymiarach zbliżonych do 40/25/6
Papier do pieczenia


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy