thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 20/08/20

Składniki

Ciasto

  • 500 gramy mleka
  • 100 gramy oleju
  • 400 gramy cukru
  • 2 jajka
  • 540 gramy mąki
  • 2 łyżeczki Soda oczyszczona
  • 2-3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
  • 50 gramy kakao
  • 280 gramy konfitury, 2 słoiczki (śliwka lub czarna porzeczka)

Polewa

  • 3 łyżki mleka
  • 50 gramy cukru
  • 120 gramy masła
  • 4 łyżki kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C
  2. Mleko, olej, cukier, jaka, mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao - wymieszać w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" - 1 min. / obr. 5
  3. Dodać 1 słoiczek konfitury - wymieszać 20s. / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. 4
  4. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy
  5. Na masę wyłożyć punktowo kolejny słoiczek konfitury i delikatnie wmieszać go widelcem w surowe ciasto
  6. Piec przez 50-60 min.
  7. Polewa
  8. Mleko i cukier włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wymieszać lekko podgrzewając - 2-3 min. / 37 st.C / obr. 4-5
  9. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać masło - ustawić: 2 min. / 37st.C / obr. 4-5
  10. Na koniec dodać kakao i wymieszać na obr. 4-5
  11. Polewę wylać na upieczone ciasto

Porady

Do surowej masy można dodać bakalie
Gotowe ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami

Potrzebne akcesoria:

Blacha o wymiarach zbliżonych do 40/25/6
Papier do pieczenia

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Murzynek błyskawiczny z polewą (wilgotny)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?