3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Murzynek błyskawiczny z polewą (wilgotny)


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 500 gramy mleka
  • 100 gramy oleju
  • 400 gramy cukru
  • 2 jajka
  • 540 gramy mąki
  • 2 łyżeczki Soda oczyszczona
  • 2-3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
  • 50 gramy kakao
  • 280 gramy konfitury, 2 słoiczki (śliwka lub czarna porzeczka)

Polewa

  • 3 łyżki mleka
  • 50 gramy cukru
  • 120 gramy masła
  • 4 łyżki kakao
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C
  2. Mleko, olej, cukier, jaka, mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao - wymieszać w Blokada naczynia miksującego - 1 min. / obr. 5
  3. Dodać 1 słoiczek konfitury - wymieszać 20s. / Obroty wsteczne / obr. 4
  4. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy
  5. Na masę wyłożyć punktowo kolejny słoiczek konfitury i delikatnie wmieszać go widelcem w surowe ciasto
  6. Piec przez 50-60 min.
  7. Polewa
  8. Mleko i cukier włożyć do Blokada naczynia miksującego i wymieszać lekko podgrzewając - 2-3 min. / 37 st.C / obr. 4-5
  9. Do Blokada naczynia miksującego dodać masło - ustawić: 2 min. / 37st.C / obr. 4-5
  10. Na koniec dodać kakao i wymieszać na obr. 4-5
  11. Polewę wylać na upieczone ciasto
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do surowej masy można dodać bakalie
Gotowe ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami

Potrzebne akcesoria:

Blacha o wymiarach zbliżonych do 40/25/6
Papier do pieczenia


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyszedł przepyszny, dałam 120 g cukru zamiast...

    Zgłoszony przez Werkasmierdzielka na czerwca 14, 2024 at 09:18.

    Wyszedł przepyszny, dałam 120 g cukru zamiast 400g. Bardo dobry 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Strasznie dużo cukru, połowa tej porcji...

    Zgłoszony przez ilcia na listopada 11, 2022 at 09:14.

    Strasznie dużo cukru, połowa tej porcji wystarczy. Szybkie i smaczne ciasto, wilgotne. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze