3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Muffiny mocno czekoladowe


Wydrukuj:
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

Chrupiące muffiny czekoladowe

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao, ciemnego
  • 1 łyżki cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady, w kostkach
  • 180 g cukru
  • 2 jajka, duże L
  • 160 g mleka
  • 50-70 g czekolady, np. deserowej posiekanej w kosteczkę
  • 6
    40min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Piekarnik rozgrzać do 180'C - góra/dół, formę wyłożyć papilotkami 12-16 szt.
    2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę. Odważyć do niej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier waniliowy - wymieszać do połączenia składników i odstawić.
    3. Do naczynia miksującego włożyć masło pokrojone na kwałki i czekoladę, podgrzać 5 min/50'C/obr.1
    4. Założyć motylek.Wsypać cukier, dodać jajka, wymieszać - 3 min/obr.3
    5. Dodać wymieszaną wcześniej mąkę i mleko, wymieszać do połączenia składników, 3 min/obr.3
    6. Zdjąć motylek. Ciasto zgarnąć kopystką i przemieszać, a następnie nakładać do papilotek to połowy wysokości, a papilotki umieścić w formie, żeby podczas pieczenia nie rozlały się, posypać pokrojoną w kosteczkę czekoladę.
    7. Piec ok 25min (180'C), na wierzchu ma utworzyć się chrupiąca skorupka, sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

czekoladę deserową można zastąpić gorzką, białą lub inną. Ja używam sztywnych papilotek, ktore umieszczam w formie, dzięki temu ciasto nie rozlewa się na boki, a muffiny ładnie wypiekają się i pękają


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz