Tu jesteś:
4
Składniki
14 porcja/porcje/porcji
Chrupiące muffiny czekoladowe
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao, ciemnego
- 1 łyżki cukru waniliowego
- 150 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady, w kostkach
- 180 g cukru
- 2 jajka, duże L
- 160 g mleka
- 50-70 g czekolady, np. deserowej posiekanej w kosteczkę
-
6
40min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- 1. Piekarnik rozgrzać do 180'C - góra/dół, formę wyłożyć papilotkami 12-16 szt.
2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę. Odważyć do niej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier waniliowy - wymieszać do połączenia składników i odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć masło pokrojone na kwałki i czekoladę, podgrzać 5 min/50'C/obr.1
4. Założyć motylek.Wsypać cukier, dodać jajka, wymieszać - 3 min/obr.3
5. Dodać wymieszaną wcześniej mąkę i mleko, wymieszać do połączenia składników, 3 min/obr.3
6. Zdjąć motylek. Ciasto zgarnąć kopystką i przemieszać, a następnie nakładać do papilotek to połowy wysokości, a papilotki umieścić w formie, żeby podczas pieczenia nie rozlały się, posypać pokrojoną w kosteczkę czekoladę.
7. Piec ok 25min (180'C), na wierzchu ma utworzyć się chrupiąca skorupka, sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
czekoladę deserową można zastąpić gorzką, białą lub inną. Ja używam sztywnych papilotek, ktore umieszczam w formie, dzięki temu ciasto nie rozlewa się na boki, a muffiny ładnie wypiekają się i pękają
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobre, polecam
Bardzo dobre, polecam
Przepis petarda wszyscy rzucili się na mufinki
Przepis petarda wszyscy rzucili się na mufinki