Składniki
12 porcja/porcje/porcji
na kruszonkę
- 30 g mąki pszennej
- 15 g masła
- 30 g cukru
na muffinki
- 100 g umytych, osuszonych borówek
- 1 jajko
- 130 g kefiru
- 130 g oleju
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru, jeśli nie zniechęca Was ciemny kolor, można dać cukier brązowy
- 50 g płatków owsianych górskich
- 100 g mąki kukurydzianej
- 150 g maki pszennej, typ 650
-
6
35min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia włożyć wszystkie składniki na kruszonkę. Wymieszać 4 s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia.
1. Wszystkie składniki suche: mąki, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sodę umieścić w naczyniu. Wymieszać 10s/obr.10. Przesypać do innego naczynia.
2. Wszystkie składniki mokre tj olej, kefir, jajko umieścić w naczyniu. Wymieszać 10s/obr. 6.
3. Dodać składniki suche, wymieszać przy pomocy kopystki 20s/obr.5 - 5.5.
4. Ciasto przełożyć do innego naczynia, dodać ponad połowę borówek i delikatnie wymieszać. Nakładać do papilotek ułożonych w formie do muffinek, do ponad 3/4 wysokości (całość ciasta rozłożyć na 12 tradycyjnych papilotek). Wierzch posypać pozostałymi jagodami i kruszonką.
5. Piec w piekraniku nagrzanym do 170*C około 25 min.
kruszonki
muffinek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
W przypadku braku jagód, można zrobić wersje z rodzynkami i morelami suszonymi. Wówczas przed zrobieniem kruszonki rozdrabniamy 50g moreli 4s/obr.6. I dodajemy je razem z 50g rodzynek po punkcie 3. Mieszamy 10 s/obr.5/"Obroty wsteczne" .
Są to już jednak nieco inne muffinki
Ilośc cukru proponuję modyfikować wg uznania.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMyślę, że jeżeli nie mają
Myślę, że jeżeli nie mają zbyt dużo lodu, to powinno być ok.
Meg
Czy mrożone jagody maą szansę
Czy mrożone jagody maą szansę w tych muffinkach?
Bardzo dobre. Mąkę pszenną
Bardzo dobre. Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszowa a cukier u mnie kokosowy i tylko 60g a i tak słodkie byly
Bardzo smaczne te muffiny
Bardzo smaczne te muffiny
Polecam !!!
Zachęcam do do spróbowania i
Zachęcam do do spróbowania i dziękuję za komentarz. Ja się przymierzam do Pani jagodzianek
Meg
Widzę fajny przepis na pyszne
Widzę fajny przepis na pyszne muffinki
widać ,ze są pyszne!Do wypróbowania.Pozdrawiam