3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Muffiny kukurydziane z borówkami


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

na kruszonkę

  • 30 g mąki pszennej
  • 15 g masła
  • 30 g cukru

na muffinki

  • 100 g umytych, osuszonych borówek
  • 1 jajko
  • 130 g kefiru
  • 130 g oleju
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru, jeśli nie zniechęca Was ciemny kolor, można dać cukier brązowy
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 150 g maki pszennej, typ 650
5

Przygotowanie

    kruszonki
  1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki na kruszonkę. Wymieszać 4 s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia.

  2. muffinek
  3. 1. Wszystkie składniki suche: mąki, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sodę umieścić w naczyniu. Wymieszać 10s/obr.10. Przesypać do innego naczynia.

  4. 2. Wszystkie składniki mokre tj olej, kefir, jajko umieścić w naczyniu. Wymieszać 10s/obr. 6.

  5. 3. Dodać składniki suche, wymieszać przy pomocy kopystki 20s/obr.5 - 5.5.

  6. 4. Ciasto przełożyć do innego naczynia, dodać ponad połowę borówek i delikatnie wymieszać. Nakładać do papilotek ułożonych w formie do muffinek, do ponad 3/4 wysokości (całość ciasta rozłożyć na 12 tradycyjnych papilotek). Wierzch posypać pozostałymi jagodami i kruszonką.

  7. 5. Piec w piekraniku nagrzanym do 170*C około 25 min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

W przypadku braku jagód, można zrobić wersje z rodzynkami i morelami suszonymi. Wówczas przed zrobieniem kruszonki rozdrabniamy 50g moreli 4s/obr.6. I dodajemy je razem z 50g rodzynek po punkcie 3. Mieszamy 10 s/obr.5/Obroty wsteczne.

Są to już jednak nieco inne muffinkitmrc_emoticons.)

Ilośc cukru proponuję modyfikować wg uznania.

 

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Myślę, że jeżeli nie mają

    Zgłoszony przez Meg na lipca 28, 2016 at 22:16.

    Myślę, że jeżeli nie mają zbyt dużo lodu, to powinno być ok.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy mrożone jagody maą szansę

    Zgłoszony przez elluchna na lipca 28, 2016 at 21:46.

    Czy mrożone jagody maą szansę w tych muffinkach? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre. Mąkę pszenną

    Zgłoszony przez Kawiarenka na lipca 9, 2016 at 21:16.

    Bardzo dobre. Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszowa a cukier u mnie kokosowy i tylko 60g a i tak słodkie byly tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne te muffiny

    Zgłoszony przez ptakmarta na września 10, 2014 at 06:54.

    Bardzo smaczne te muffiny tmrc_emoticons.) 

    Polecam !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zachęcam do do spróbowania i

    Zgłoszony przez Meg na lipca 14, 2014 at 10:32.

    Zachęcam do do spróbowania i dziękuję za komentarz.  Ja się przymierzam do Pani jagodzianektmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Widzę fajny przepis na pyszne

    Zgłoszony przez smoczek na lipca 14, 2014 at 09:57.

    Widzę fajny przepis na pyszne muffinki  Cooking 7widać ,ze są pyszne!Do wypróbowania.Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze