Tu jesteś:
4
Składniki
15 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 2 łyżki startej skórki z cytryny, (tylko najbardziej żółta zewnętrzna część)
- 1 opakowania cukru waniliowego, lub 16 g cukru waniliowego wykonanego w TM
- 2 jajka
- 0,25 litra kefiru / maślanki / jogurtu naturalnego
- 125 g masła
-
6
35min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewam do 190 stopni C.
- Wkładam do masło pokrojone na kawałki i roztapiam temp 90C 3 min
- Do roztopionego ostudzonego masła dodaję jajka z jogurtem / kefirem 10 sek obroty 4
- Do przesiewam mąkę razem z proszkiem do pieczenia, , dodaję cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy do połączenia się składników. Ciasto powinno pozostać lekko grudkowate.
- Ciasto wykładam do papilotek w formie na muffiny. Piekę przez około 20 - 22 minuty.
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo miękkie i smaczne, nawet na drugi dzień....
Bardzo miękkie i smaczne, nawet na drugi dzień. Starłam dwie cytryny. 😊
agaj659: a i jeszcze wyszło mi ok 14 sztuk
agaj659: a i jeszcze wyszło mi ok 14 sztuk
Dobre, ale bardziej biszkoptowe, niż cytrynowe,...
Dobre, ale bardziej biszkoptowe, niż cytrynowe, następnym razem dam więcej skórki, w połowie pieczenia musiałam też zmniejszyć temperaturę bo były już dość rumiane, może to wina termoobiegu bo z nim piekłam.
dodaje do ulubionych
dodaje do ulubionych