3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Muffiny cytrynowe


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny, (tylko najbardziej żółta zewnętrzna część)
  • 1 opakowania cukru waniliowego, lub 16 g cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 2 jajka
  • 0,25 litra kefiru / maślanki / jogurtu naturalnego
  • 125 g masła
  • 6
    35min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto

    • Piekarnik nagrzewam do 190 stopni C.

    • Wkładam do Zablokowany masło pokrojone na kawałki i roztapiam temp 90C 3 min Soft

    • Do roztopionego ostudzonego masła dodaję jajka z jogurtem / kefirem  10 sek  obroty 4 Wsteczne 

    • Do Zablokowany przesiewam mąkę razem z proszkiem do pieczenia, Soft, dodaję cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy Soft do połączenia się składników. Ciasto powinno pozostać lekko grudkowate.

    • Ciasto wykładam do papilotek w formie na muffiny. Piekę przez około 20 - 22 minuty.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • agaj659: a i jeszcze wyszło mi ok 14 sztuk

    Zgłoszony przez agaj659 na października 20, 2018 at 17:16.

    agaj659: a i jeszcze wyszło mi ok 14 sztuk tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre, ale bardziej biszkoptowe, niż cytrynowe,...

    Zgłoszony przez agaj659 na października 20, 2018 at 17:15.

    Dobre, ale bardziej biszkoptowe, niż cytrynowe, następnym razem dam więcej skórki, w połowie pieczenia musiałam też zmniejszyć temperaturę bo były już dość rumiane, może to wina termoobiegu bo z nim piekłam. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaje do ulubionych

    Zgłoszony przez an.ka na maja 17, 2014 at 20:39.

    dodaje do ulubionych tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze