3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Muffinki wiosenne


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

Masa dekoracyjna

  • 1 jajko całe
  • 30 gramów cukru
  • 1 łyżek kakao
  • 50 gramów masła
  • 25 gramów gorzkiej czekolady

Dekoracje

Ciasto

  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 70 gramów masła
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 szczypty soli
  • 200 gramów mąki przennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 90 gramów cukru
  • 30 gramów kakao
  • 2 jajka
  • 150 gramów mleka
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ciasto

     

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

     

    Do naczynia miksującego wkładamy czekoladę, rozdrabniamy:  8s/ obr.6 i przekładamy do innego naczynia.

     

    Rozpuszczamy masło: 3min/ 70 stopni/ obr.1.

     

    Dodajemy pozostałe składniki prócz czekolady, mieszamy 20 s/ obr.4.

     

    Dodajemy czekoladę i mieszamy 5s/ Counter-clockwise operation/ obr.3.

     

    Ciasto nakładamy do papilotek. 

     

    Pieczemy 25 min,  temp 180 stopni

  2.  

    Masa dekoracyjna

     

    Rozdrabniamy czekoladę 10s/obr.8 i przekładamy do innego naczynia.

     

     

    Zakładamy  motylek.

     

     

    Cukier ubijamy z jajkiem 4min/37C /obr4. Pod koniec ubijania dodajemy kakao i rozdrobnioną czekoladę . Masę jajeczną przelewamy do innego naczynia.  

     

    Myjemy naczynie miksujące i do wysuszonego naczynia zakładamy  motylek.  

     

    Wkładamy pokrojone masło i ubijamy 3 min./obr4.

     

     

    Do ubitego masła wlewamy  powoli przez otwór w pokrywie  masę  jajeczną 1,5 min/obr1-2.

  3.  

    Dekorowanie

     

    Przygotowaną masę wkładamy do szprycy dekoracyjnej lub też zwykłego woreczka śniadaniowego z dziurką w rogu. 

     

    Masę nakładamy na upieczone babeczki i posypujemy posypkami dekoracyjnymi. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Najlepsze muffinki czekoladowe z przepisu od  MarcinEŁK .  

Jeżeli pieczecie w formach bez papilotek, po wyciagnięciu z piekarnika odczekajcie  równe 10 min , po tym czasie babeczki wychodzą bez poblemu. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy