3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Muffinki babeczki - Szpan w pół godziny


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 400 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 100 g oleju
  • 1 jajko
  • 200 g mleka
5

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik - 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez



    Do TM włóż mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao. Wymieszaj - 5 sek / obr. 4



    Dołóż czekoladę (połamaną na kawałki), olej, jajko i mleko. Wymieszaj - 20 sek / obr. 5



    Nalewaj masę do papilotek do 2/3 wysokości. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 17 min. Po upieczeniu wyłóż na kratkę do ostygnięcia.



    Można dekorować cukrem pudrem, kremem, lukrem lub polewą czekoladową. Można podawać ze świeżymi owocami i bitą śmietaną.
10
11

Porady

Można zrobić "białą" wersję - wtedy należy dodać tabliczkę białej czekolady a zamiast kakao wsypać dodatkowo 1 łyżkę mąki. 

 

Ja często do środka ciasta wkładam też "niespodziankę" w postaci owoców lub dżemu - muffinki wychodzą wtedy mokre w środku.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz