thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
8min
Czas całkowity
28min
porcja/porcje/porcji
18 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

  • 8 kropli olejku pomarańczowego
  • 25 g budyniu waniliowego z cukrem
  • 250 g sera białego tłustego
  • 50 g masła
  • 50 g cukru kryształu
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę na sztywno.(W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek i białka z trzech jajek, na koniec dodaj maleńką szczyptę soli. Obroty 3,5 , czas ok. 3 minut.)Po 3 min ubijania dodaj 1,5 łyżki cukru kryształu i ubijaj jeszcze ok. 2 minut obroty 3,5. Powstanie sztywna i lśniąca pianka bezowa z białek i cukru. Przełóż ją delikatnie za pomocą kopystki do większej miski. Naczynie miksujące nie musisz myć. Umieść w nim pozostałe składniki (ser biały, 3 żółtka, ok. 30 g cukru kryształu, 8 kropel olejeku pomarańczowego, 25g budyniu waniliowego z cukrem, 50 g masła pokrojonego w kostkę około 1-2 cm.) Ucieraj pomagając sobie kopystką: obroty 5 do 6, czas ok. 1 minuty. Powstanie aksamitna masa serowa (patrz zdjęcia). Teraz wyjmij masę serową do drugiej miski i dodając po 2-3 łyżki pianki bezowej do masy serowej wymieszaj bardzo delikatnie zawartość obu misek tak aby powstała jednolita masa serowa. (Ważne aby dodawać piankę do masy serowej, a nie odwrotnie).Tak przygotowaną masę rozlewamy do foremek (z tej porcji powstanie ok. 9-10 babeczek) pamiętając o tym aby niezależnie od wielkości foremek pozostawić 3-5 mm rezerwy po wlaniu masy. Podczas pieczenia będzie podnosiła się lekko do góry.Do rozgrzanego piekarnika (170 stopni C) umieszczamy foremki z masą serową i pieczemy około 20 min.Po wyjęciu z piekarnika lekko opadną po 3-5 minutach. Wtedy wyjmujemy je z foremek i pozwalamy się schłodzić.

    Dalej dekorujemy według uznania. Bita śmietana i owoce, kremy maślane, budyniowe czy czekoladowe ...Do dekoracji zaproś dzieci! Wspaniała zabawa w kuchni nawet dla najmłodszych.Smacznego!

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  7. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  8. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

Prosze nie sugerować się ilością jajek na zdjęciach tmrc_emoticons.) robione były przy okazji większej imprezki ...

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mirelki - dla miłośników wszelkich odmian serników

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 2, 2020 at 09:33
    5.0

    Serniczki są przepyszne. Piekła w foremkach do muffinek, trzymałam jednak o wiele dłużej w piekarniku.

  • czerwca 19, 2015 at 21:57
    5.0

    Nic dodać! Ująć tylko olejek pomarańczowy, którego nie miałam a zastąpiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Pewnie troszkę inaczej, ale smakuje wybornie! Polecam jak wszystkod o tej pory z kolekcji SAMa tmrc_emoticons.)

  • października 3, 2014 at 20:44
    5.0

    Przepyszne,delikatne tmrc_emoticons.) zdecydowanie będe je robiła częściej.

  • października 2, 2014 at 08:05

    Przepyszne tmrc_emoticons.) super przepis, gdzie efekt końcowy za każdym razem może być inny, w zależności od dekoracji , bomba tmrc_emoticons.) 

  • lipca 1, 2014 at 20:05
    5.0

    Gratulacje pomysłu   tmrc_emoticons.) -rewelacyjne na ciepło ci zimnotmrc_emoticons.) Dla kogoś kto nie chce robić całęj blachy sernika (bo  sam ją zjada )  w sam raz na deser  dla 4 osobowej rodzinki Cooking 7

  • maja 8, 2013 at 22:12

    ... to naturalny objaw tmrc_emoticons.DJeden zawsze idzie na testy tmrc_emoticons.D zapach nie pozwala na nie tylko patrzeć tmrc_emoticons.D

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • maja 8, 2013 at 20:31

    Właśnie pochłonęłam jeden malutki serniczek ( jeszcze ciepły, bo nie mogłam się powstrzymać  tmrc_emoticons.J)) Jest przepyszny  Cooking 7

  • maja 8, 2013 at 18:57

    Tak. Takie serniczki na dwa razy tmrc_emoticons.))Magi, Ver, Hann, Ann tmrc_emoticons.)) jestem , jestem tylko nie zawsze jest czas na wrzucanie nowych rzeczy. Ale zbierają się w archiwum ... jak tylko będą chwile wolne to będą też wyskakiwać przepisy - jak z kapelusza. ... również Was pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • maja 8, 2013 at 18:25
    5.0

    Piękne i z pewnością wspaniałe w smaku.   Big Smile Mogą chyba być też pieczone w foremkach mufinkowych? tmrc_emoticons.;)Będą pięknie dekorować stól, nie mówiąc już o wygodzie w podawaniu.Super. Zrobię przy najbliższej okazji. Party

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • maja 8, 2013 at 06:37

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Taki serniczek na dwa "gryzy" czemu nie, wypróbujemy.tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: